Nem volt elég bizonyíték a savat öntő férfiak ellen

Iranians take part in a protest in front of the judiciary building on October 22, 2014 in Isfahan, 450 kilometres south of Tehran, in solidarity with women injured in a series of acid attacks. Around 1,000 people took part in the protest calling for bette
Vágólapra másolva!
Iránban szabadon engedték a múlt heti iszfaháni savas támadásokkal összefüggésben a napokban őrizetbe vett négy embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy legalább négy nőt öntöttek le savval.
Vágólapra másolva!

Az iráni belügyminiszter szombaton közölte, hogy a négy férfi ellen nem volt elegendő bizonyíték. Abdolreza Rahmáni Fazli egyúttal tiltakozott az üggyel kapcsolatos "nemzetközi médiakampány" ellen. Az iráni állami televízió honlapja által idézett politikus úgy fogalmazott, hogy a savas támadásokat általában "személyes okokból vagy bosszúvágyból" hajtják végre. Óvott attól, hogy bárki is hitelt adjon a közösségi hálón terjedő "híreszteléseknek", miszerint más városokban is történtek támadások. A turisták körében közkedvelt másfél milliós Iszfahánban a héten hozzávetőleg ezren vonultak az utcákra, plakátokat és táblákat a magasba tartva tiltakoztak a savas támadások ellen.

Nem öltöztek visszafogottan

A nőket vélhetően azért öntötték le savval, mert nem volt elég visszafogott az öltözékük. Az iráni nők csakis a testüket tetőtől talpig elfedő bő ruházatban, hajukat és nyakukat takaró fátyol mögé rejtve mehetnek ki az utcára. Az iszlám köztársaság nagyvárosaiban azonban sok nő csak lazán megkötött kendőt és szűk szabású kabátot visel. Az erkölcsrendészet több kampányt is indított emiatt, de jelentős változást nem sikerült elérnie. Konzervatív képviselők nemrég levélben fordultak Haszán Róháni elnökhöz, és az öltözködésre vonatkozó előírások szigorúbb betartatására akarták rábírni.

Forrás: AFP/ISNA/Arya Jafari

Szombaton nagy visszhangot váltott ki, hogy Iránban a nemzetközi tiltakozások ellenére felakasztották Rejháneh Dzsabbárit, azt a 26 éves nőt, aki 2007-ben leszúrt egy őt bántalmazó és megerőszakolni akaró férfit.