Szükségállapotot hirdettek a Sínai-félszigeten

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot rendelt el péntek éjjel Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő az Észak-Sínai kormányzóság egyes részein az aznap elkövetett két merénylet miatt, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 katona vesztette életét és sok megsebesült.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal közleménye szerint a rendkívüli állapot helyi idő szerint szombat hajnali 5 órától érvényes és három hónapra szól a kormányzóság Izraelhez és a Gázai övezethez közel fekvő részein. Az intézkedésre az indoklás szerint biztonsági okok miatt van szükség.

Kijárási tilalom

Abdel-Fattáh esz-Szíszi a nemzetbiztonsági tanáccsal folytatott megbeszélése után hozta meg a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló döntését - jelentette honlapján az al-Ahrám című újság, amely szerint délután 17 órától reggel 7 óráig kijárási tilalom lesz érvényben a szóban forgó területeken. Az egyiptomi televízió szerint az államfő egyúttal elrendelte az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelő lezárását is. A rafahi az egyetlen átkelő, amely nem Izrael felé vezet az övezetből.

Rengeteg halott és sebesült

Pénteken az egyik merényletben több mint két tucat katona meghalt, 28 megsebesült egy autóba rejtett pokolgép robbanásában. Az öngyilkos merénylő egy katonai konvoj elhaladásakor hozta működésbe a robbanószerkezetet a gázai határ közelében, a félsziget északi részén található el-Arístól északnyugatra.
A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, a feltételezések szerint azonban az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű terrormilícia áll a támadás mögött.

Újabb támadás

A merénylet után néhány órával egy másik támadást is végrehajtottak a Sínai-félszigeten. Egy férfi tüzet nyitott a biztonsági erők tagjaira egy katonai ellenőrzőpontnál el-Arísban. Az eddigi információk szerint az akcióban hárman életüket vesztették. Helyi lakosok ezt megelőzően egy óriási robbanást hallottak el-Arís közelében. A nevük elhallgatását kérő informátorok szerint iszlamisták támadhattak egy katonai létesítményre.

Dzsihadisták

Vasárnap hét egyiptomi katonával végeztek a Sínai-félszigeten. A terület északi fele szélsőséges iszlám harcosok menedéke, ők rendszeresen intéznek támadásokat az egyiptomi hadsereg és a biztonsági erők ellen. Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly júliusi elmozdítása óta az észak-afrikai országban felerősödött a különböző dzsihadista csoportok jelenléte, s a helyzet tovább romlott a szomszédos líbiai központi hatalom szétesésével. Egyiptomban nemrég felütötte fejét a Szíriában és Irakban jelentős területeket uraló Iszlám Állam dzsihadista milícia is.