Egy nap négy támadás indult a donyecki repülőtér ellen

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy nap alatt négyszer indítottak rohamot az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck nemzetközi repülőtere ellen - írta csütörtökön Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő - aki egyben a "terrorellenes" övezetben adatgyűjtéssel foglalkozó Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora is - közölte, hogy helyi idő szerint hajnali hat órakor újabb nagyszabású támadást indítottak a szeparatisták az ukrán hadsereg repülőtéri állásai ellen.

Képtelenek bevenni

Timcsuk értesülései szerint a katonák eddig a szakadárok minden rohamát visszaverték, utóbbiak komoly veszteségeket szenvedtek. A szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan támadják a légikikötőt, amely olyan erődítmény, amelyet hiába ostromolnak és lőnek nehézfegyverekkel hetek óta, nem képesek bevenni.

A szakértő arról is beszámolt, hogy az ukrán-orosz határon, az izvarinei átkelőnél újabb katonai járművek hatoltak be Ukrajnába: egy harckocsi, 18 páncélozott szállító harcjármű és 20 teherautó. Az átkelő a határ szakadárok által ellenőrzött szakaszán van Luhanszk közelében.

24 óra alatt 30 tüzérségi támadás

Timcsuk adatai alapján az elmúlt 24 óra alatt összesen több mint 30 tüzérségi támadást hajtottak végre a szeparatisták az ukrán fegyveres erők állásai ellen. A támadások zöme a Donyeck környéki településeknél érték az ukrán erők állásait és ellenőrzőpontjait többek között Nyikisinénél, Avgyijevkánál, Tonenykénél, Krasznohorivkánál és Piszkinél, valamint a Luhanszk melletti Scsasztya településnél, illetve a megyeszékhelytől észak-nyugatra Ridkodubnál.

Hősies küzdelem

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője megerősítette, hogy heves harcok folynak a donyecki repülőtér birtoklásáért. Mint elmondta, a Nemzeti Gárda "hősies küzdelemben" visszaverte a szakadároknak az egyik terminál elfoglalására indított éjszakai rohamát. Liszenko közlése szerint a harcokban legkevesebb hét szakadár életét vesztette, és további tíz megsebesült.