Évi 100 ezer eurót kap az olasz kormány borbélya

Vágólapra másolva!
Csökkentette a római parlament a képviselőházban és a szenátusban dolgozó közalkalmazottak bérét. A parlamenti gyorsírók, titkárok és borbélyok a bírósághoz fordulnak fizetésük megkurtítása miatt.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány által diktált költségvetési szigorítások értelmében az adminisztratív személyzet tagjai nem kereshetnek többet fejenként évi bruttó 240 ezer eurónál, átszámítva 72 millió forintnál. Ennél is többet kerestek eddig a képviselőházban és szenátusban a legmagasabb beosztásban foglalkoztatott tanácsosok. A maximum 240 ezres plafon Giorgio Napolitano olasz államfő éves bruttó fizetésének felel meg.

A parlamenti gyorsírók bérét évi bruttó 170 ezer euróra, a képviselőházi és szenátusi archívumban dolgozókét évi bruttó 160 ezer euróra, a parlamenti borbélyok bérét évi bruttó 99 ezer euróra csökkentették.

Jogtalan a bércsökkentés

Olaszországban köztudott, hogy nincsenek anyagi gondjai annak, akinek állást sikerül szereznie a római képviselőházban vagy szenátusban. Az olasz kormány tervei szerint a parlamenti bérkorlátozással a költségvetés 2018-ig mintegy százmillió eurót tud megtakarítani.

A parlamenti dolgozók érdekképviseletei bejelentették, hogy bíróság elé idézik a kormányt a szerintük jogtalan bércsökkentés miatt.