Ismét lövik Donyecket

Smoke rises after a weapon factory controlled by pro-russian militants exploded near Donetsk on September 20, 2014, few hours after Ukraine and pro-Russian separatists agreed a deal to reinforce a two-week-old ceasefire, calling for the creation of a demi
Smoke rises after a weapon factory controlled by pro-russian militants exploded near Donetsk on September 20, 2014, few hours after Ukraine and pro-Russian separatists agreed a deal to reinforce a two-week-old ceasefire, calling for the creation of a demilitarised zone and the withdrawal of all foreign fighters. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Az ukrán fegyveres erők több rakétacsapást mértek szombaton a kelet-ukrajnai Donyeckre.
Vágólapra másolva!

A Tocska-U harcászati rakétarendszerből indított két rakéta egy katonai gyárba csapódott, ahol az önkényesen kikiáltott oroszbarát „Donyecki Népköztársaság” emberei lövedékeket hatástalanítottak - számolt be a vesztyi.ru orosz hírportál.

A gyár felett sűrű fekete felhő látható. A becsapódás következtében egy kilométeres körzetben betörtek a környező házak ablakai.

Az orosz portál értesülése szerint az ukrán erők szombat reggel lendültek támadásba Donyecknél. A várost tüzérséggel és Grad típusú rakéta-sorozatvetők lőtték.

A távolból is jól látható a füst Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Lakóépületek dőltek romba

Szemtanúk szerint néhány lakóépület romba dőlt. Két rakéta csapódott egy lakónegyedbe. A szakadárok tájékoztatása szerint néhányan meghaltak, több mint húszan megsebesültek.

A rakétacsapásokról órákkal azt követően érkezett hír, hogy a kelet-ukrajnai válságban érintett felek szombat hajnalban megállapodtak arról: a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben.

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével zajlott minszki tárgyalásokon jegyzőkönyvet is aláírtak erről. Ennek értelmében mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb az érintett fegyverzetet.

A megállapodás annak érdekében született, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezmény megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát.