Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök a baltikumi államok, valamint Lengyelország és Románia megtámadásával fenyegetőzött Petro Porosenko ukrán államfővel folytatott egyik tárgyalásán, és kilátásba helyezte, hogy kétoldalú kapcsolatai révén megakadályozza az Oroszországot sújtó esetleges újabb döntéseket az Európai Tanácsban. Erről az ukrán államfő számolt be José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének – írta csütörtökön a Süddeutsche Zeitung.
Vágólapra másolva!

"Ha akarom, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevet érik el, hanem Rigát, Vilniust, Tallinnt, Varsót és Bukarestet is" – idézte Petro Porosenko Vlagyimir Putyin szavait a Barrosóval múlt pénteken Kijevben folytatott megbeszélésen a német lap beszámolója szerint.

A Süddeutsche Zeitung az Európai Külügyi Szolgálat – az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének munkáját támogató diplomáciai testület – egy feljegyzésére hivatkozik, amely a Porosenko–Barroso-találkozón elhangzottakat foglalja össze.

Az összefoglaló szerint Porosenko elmondta Barrosónak, hogy Putyin figyelmeztette, ne támaszkodjon túlságosan az EU-ra, mert a kétoldalú kapcsolatai révén úgynevezett blokkoló kisebbséget tud szervezni az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsban, és így megakadályozhatja az Oroszországot hátrányosan érintő döntéseket.

Az Európai Külügyi Szolgálat összefoglalója szerint Porosenko az orosz elnök állítólagos kijelentésével azt kívánta érzékeltetni, hogy Putyin erős indulattal fordul szembe az Oroszország szomszédságában fekvő államokban érvényesülő uniós befolyással.

Porosenko azt is elmondta, hogy Putyin meg akarja akadályozni Ukrajna társulását az EU-hoz. Az ukrán elnök úgy vélte, Putyinnak ez valószínűleg fontosabb ügy, mint Luhanszk és Donyeck sorsa – áll az összefoglalóban, amelyből a Süddeutsche Zeitung szerint az is kiderül, hogy Putyin és Porosenko egyezségének megfelelően halasztották el 2016 januárjáig az Ukrajna és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését.

Vlagyimir Putyin nyilvánosan eddig nem fenyegetett katonai erő alkalmazásával NATO- vagy EU-tagországokat. Ugyanakkor nyilvánosságra került, hogy Barroso az augusztus végén tartott uniós csúcson beszámolt egy telefonbeszélgetésről, amelyben az orosz elnök azt mondta neki, hogy ha úgy akarja, az orosz csapatok két hét alatt elfoglalják Kijevet – idézte fel a Süddeutsche Zeitung.

A müncheni lap hozzátette, hogy az Európai Tanácsban egyhangúlag kell dönteni a gazdasági szankciókról, és Putyin valószínűleg arra utalt a tanácsi döntések megakadályozásával kapcsolatban, hogy az EU-ban erősödik az ellenállás a szankciókkal szemben, és több tagország kelletlenül, meggyőződés nélkül követi az Oroszország elleni büntetőintézkedések politikáját.

Az ukrán törvényhozás és az Európai Parlament kedden ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását. A dokumentumban Ukrajna kötelezi magát az emberi jogok tiszteletben tartására, a szabad piacgazdaság megteremtésére és a szoros együttműködésre az EU-val. A megállapodás a politikai társulás mellett szabadkereskedelmi övezet kialakításáról is rendelkezik, de az erről szóló pontok életbe léptetését 2016 januárjáig elhalasztják.