Leleplezték Nigéria kínzókamráit

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International jelentése szerint a nigériai rendőrség és hadsereg rendszeresen kínoz meg nőket, férfiakat, vagy akár egy 12 éves gyereket. Eszköztárukban megtalálható többek között a verés, a lőfegyverek használata és a nemi erőszak.
Vágólapra másolva!

Az Üdv a pokolban: Kínzás és embertelen bánásmód Nigériában című jelentés részletesen beszámol róla, hogy gyakran tömegesen tartóztatnak le embereket, akiket büntetésből megkínoznak, hogy pénzt vagy vallomásokat zsaroljanak ki belőlük, és így oldjanak meg egyes ügyeket.

Ahol a kínzás nem bűn, hanem dicsőség

A kínzás még csak nem is számít bűncselekménynek Nigériában. „A nigériai országgyűlésnek azonnal orvosolnia kell ezt a régóta fennálló hiányosságot, és büntethetővé kell nyilvánítania a kínzást. Semmiféle mentség nincs a késlekedésre” – véli Netasnet Belay, az Amnesty International kutatási és érdekvédelmi igazgatója.

A 10 év alatt összegyűjtött több száz személyes beszámolóra épülő jelentés feltárja a rendőrségi kínzókamrák intézményesített használatát, és a hadsereg által rutinszerűen elkövetett visszaéléseket, amelyek ellen törvényt annak ellenére nem hoztak a mai napig, hogy az ország alkotmánya tiltja a kínzást.

A jelentés arról is beszámol, hogy a rabok többségét „incommunicado” tartják fogva, elzárva a külvilágtól, az ügyvédjeiktől, családjuktól és a bíróságoktól.

Külön mesterség a kínzás

A kínzás a nigériai rendfenntartásnak olyan szerves részévé vált, hogy sok rendőrőrsnek nem hivatalosan még kínzótisztje is van. Kínzómódszerek ijesztő tárházát alkalmazzák, mint például a szögek használatát vagy a foghúzást, fojtogatást, elektromos sokkolást és szexuális erőszakot.

A 24 éves Abosede elmesélte az Amnesty International-nek az esetét, amely során maradandó károsodást okozott neki a rendőrség gyomorforgató bántalmazása: „Egy rendőrnő egy kis szobába vitt és megparancsolta, hogy vegyem le az összes ruhámat.

. Azt akarták, hogy ismerjem be egy fegyveres rablás elkövetését. Véreztem, és még ma is fájdalmat érzek a méhemben.”

Túl a képzeleten

Mahmoodot, egy 15 éves fiút Yobe államból 50 másik, nagyrészt 13 év 19 év közötti fiatallal együtt tartóztatták le a katonák. Elmondta, hogy a hadsereg három hétig tartotta fogva, és rendszeresen összeverték puskatussal, gumibotokkal és machetékkel,

, illetve végig nézették vele más rabok bírósági ítélet nélküli kivégzését. 2013 áprilisában végül szabadon engedték.

Yobe államában a hadsereg még egy 12 éves fiút is letartóztatott, akire ezután alkoholt locsoltak, megtapostak, majd arra kényszerítettek, hogy puszta kézzel tisztítson fel hányást.