Folytatódhatnak az amerikai szankciók

Daniel Fried
US Special Envoy for Guantanamo Closure Daniel Fried is pictured after the on Guantanamo meeting with Director of the Guantanamo review Task Force Matthew Olsen and Assistant Secretary of State for Democracy, Human Rigts Michael Posner (Out of camera range) in Brussels, on January 27, 2010. AFP PHOTO JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Amerika addig biztosan nem szünteti meg az Oroszország elleni szankciókat, amíg – közvetett vagy közvetlen – orosz jelentétet tapasztal Kelet-Ukrajnában. Ezt a washingtoni szankciók koordinátora mondta, többek között az Origónak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok az ukrán konfliktus békés lezárásában érdekelt, de amíg orosz agressziót tapasztal, nem vonja vissza a már elfogadott szankciókat, sőt, kész újabbakat is bevezetni. Ezt Daniel Fried, az amerikai külügyminisztérium szankciós politikáért felelős koordinátora mondta magyar újságíróknak a budapesti amerikai nagykövetségen. A Washingtonból bejelentkező diplomata kijelentette: üdvözlik az Európai Unió büntetőintézkedéseit – „bátor döntés volt” –, Brüsszelnek és Washingtonnak ugyanis együtt kell működnie.

Daniel Fried szerint Magyarországnak is szem előtt kell tartania a szövetségi kötelezettségeit Forrás: AFP/John Thys

„Az 1991 óta érvényes, Európának az elmúlt két évtizedben prosperitást biztosító megegyezések kerültek veszélybe az orosz agresszió miatt” – vélekedett Fried, aki ugyanakkor áttételesen elhárította azt a felvetést, hogy Amerika segítséget nyújtana Európának a szankciók okozta veszteségek miatt. „Sérültek a mi érdekeink is, főleg a pénzügyi és az energetikai szektorban, de készek vagyunk viselni ennek az árát” – mondta. (Az Exxon amerikai olajóriás például az orosz Rosznyefttel folytatandó 500 milliárd dolláros Kara-tengeri vállalkozását kénytelen felfüggeszteni.) Szerinte az amerikai cégek megértették a szankciók lényegét, így nem számít arra, hogy bármelyikük megsértené őket.

A magyar szál

„A magyaroknak nem kell elmagyarázni, milyen az, amikor egy agresszor erőt fitogtat” – válaszolta az Origo kérdésére az amerikai diplomata. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök (aki szerint az EU „lábon lőtte magát” a szankciókkal) a magyar érdekeket védelmezi, figyelmeztetett azonban, hogy a szövetségi (NATO-, EU-) vállalásokat szem előtt kell tartani. Úgy fogalmazott:

Elveszett a Krím?

Daniel Fried szerint az Oroszország ellen irányuló büntetőintézkedések akkor érhetnek véget, ha Moszkva eleget tesz a közelmúltban elfogadott minszki egyezmény tizenkét pontjának. Vagyis addig bizonyosan nem változik a helyzet, ameddig orosz reguláris erők vagy Oroszország által támogatott szeparatisták harcolnak Kelet-Ukrajnában. Emellett – függetlenül a megállapodástól – Moszkvának tiszteletben kell tartania Ukrajna terület integritását és szuverenitását. Kérdésünkre, hogy ezek szerint ameddig a Krím-félszigetet az oroszok ellenőrzik, nem várható változás, Fried úgy válaszolt: a minszki tizenkét pont nem említi a Krímet, vagyis ha teljesülnek a béketerv elvárásai, a szankciókat megszüntetik.

A Nyugat valószínűleg lemondott a Krímről Forrás: AFP/Vasily Maximov

Bár értelmezésünk szerint a Nyugat ezzel hallgatólagosan elismeri a félsziget fölötti orosz fennhatóságot, a szankcióügyi koordinátor mindenkit megnyugtatott: Amerika „nem fordul el a Krímtől”, és soha nem fogja Oroszország részének tekinteni.