Harminc évig tervezett diploma nélkül

Le Corbusier épületek
France, Rhone-Alpes, Loire (42), Firminy (Saint-Etienne area), Firminy-vert district, Le Corbusier building(arch: Le Corbusier and André Wogensky)
Vágólapra másolva!
Százmilliós megrendelések harmincévnyi „szakmai” tapasztalatra és egy kamudiplomára. Álépítészt meszeltek el Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Két év felfüggesztett börtönre, illetve 1000-től 3000 euróig (vagyis legfeljebb 900 ezer forintig) terjedő kártérítésre ítélte egy versailles-i bíróság azt az álépítészt, aki az elmúlt három évtizedben számos közintézményt – iskolákat, óvodákat – és lakás épített fel a Párizs melletti Yveslines megyében, írja az AFP. Phillipe Leblanc-t az ügyészség közokirat-hamisítással vádolta, valamint azzal, hogy 2009 és 2013 között visszaélt ügyfelei bizalmával, a közbeszerzéseken pedig – diploma híján – törvénytelenül indult és nyert el összesen 926 ezer eurónyi megbízást. A törvényszék összesen tizenhárom projektjét vizsgálta, ám – amint ügyvédje, Pascal Fournier még júniusban a Le Figarónak elmondta – mindössze négy esetében volt elvárás az építész végzettség.

Poliklinika Mantes-la-Jolie-ban. Tervezte Philippe Leblanc Forrás: Google Streetview

Voltak nagy elődök

Az ügyészség elvárásához képest enyhe büntetés indoklásakor a bíró hangsúlyozta: noha Leblanc átrázta a megrendelőit, többnyire probléma nélkül kivitelezte a terveket. A bíróság épp ezért nem ítélte meg a megrendelőknek a követelt 260 ezer eurós kártérítést. A francia sajtó most világhírű svájci elődjéhez, Le Corbusier-hez hasonlítja Leblanc-t, aki csak azért bukott le, mert néhány épületénél apróbb hibák adódtak, a revizorok pedig a kelleténél alaposabbak voltak.

Le Corbusier alkotása Firminyben. Diploma nélkül maradandó Forrás: Photononstop/Nicolas Thibaut

A Le Parisien szerint a 60 éves férfi még 1973-ban kezdte meg építész tanulmányait, majd tizenhat évig egy kollégája irodájában dolgozott. Barátok lettek, mígnem a pályatárs 1989-ben hirtelen távozott. Leblanc vitte tovább a vállalkozást, megbízásokhoz pedig építész sógora kamarai tagsági számát felhasználva juthatott. „Damoklész kardja lebegett a fejem fölött. Csak halasztottam, halasztottam, de soha nem tudtam megcsinálni (a vizsgát)” – magyarázta a „túlfutás” okait a bíróság előtt. Úgy tűnik azonban, hogy a per hirtelen megsokszorozta a férfi szorgalmát: nyáron szakmai zsűri előtt mutatta be diplomamunkáját, a testület pedig 15 napon belül dönt az alkalmasságáról.