Egyetlen nap alatt 15 ukrán katona esett el Kelet-Ukrajnában

Ukrán konfliktus, Ukrjana, Donyeck
A Ukrainian soldier flashes the "V for victory" sign as a convoy of Ukrainian armoured personnel carriers (APC) passes through the eastern Ukrainian city of Konstantinovka, in the Donetsk region, on July 21, 2014. Terrified civilians fled on July 21 as intense clashes between Ukrainian government troops and pro-Russian rebels left at least three people dead on the outskirts of the insurgent bastion of Donetsk. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
Vágólapra másolva!
A döntésekért való személyes felelősség hiánya és a gondatlanság miatt súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában – állítja az egyik önkéntes alakulat vezetője. A harcokban egyetlen nap alatt az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el, és 49 sebesült meg.
Vágólapra másolva!

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy egyre nagyobb a „szakadék” a különböző egységek parancsnokai és a terrorellenes művelet (ATO) vezetése között. „Röviden szólva: bennünket a vágóhídra küldtek, de ezért senkit sem büntettek meg” – jegyezte meg nyilvánvalóan a Donyeck melletti Ilovajszk városánál elszenvedett súlyos veszteségekre utalva.

Szemencsenko szerint nincs koordinálás, teljes az összevisszaság a különböző fegyvernemek tevékenységének összehangolása tekintetében. A katonák ellátásában korrupció és káosz uralkodik. „Az ukrán hadsereget önkéntesek öltöztetik és etetik” – fogalmazott.

Az önkéntesek egyik parancsnoka a koordinációt hiányolja Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A varázsigék nem működnek

Úgy véli, hogy addig nem lesz lényeges változás, amíg nem cserélik le azokat az embereket, akik sikertelenek a harctéren, amíg nem változtatnak a játékszabályokon, azaz a bűncselekményeket elkövetőket nem büntetik meg, nem kezdenek el működni a kémelhárító szervezetek, és nem szűnik meg az állampolgárok „ostoba dezinformálása”.

„Az olyan varázsigék, hogy ’íme, most győzünk’, nem működnek, ez nem több mint ráolvasás” – fogalmazott.

Jönnek a partizánok

Alapvetően jó ötletnek nevezte partizánegységek felállítását, amiről hétfő este Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője beszélt kijevi sajtótájékoztatóján a vezérkar terveit ismertetve. Szemencsenko ugyanakkor hozzáfűzte, nem világos, hogy ezeket a csapatokat ki és milyen rendszer alapján fogja koordinálni.

Hiába tagadják az oroszok, hogy beavatkoznak a harcokba, Vlagyimir Putyin elnök nem igazán népszerű Ukrajnában Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Jelentős veszteségek

Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el és 49 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban – jelentette be Liszenko. A Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosánál három támadás érte hétfőn az ukrán egységeket. Mindhármat visszaverték, egy ukrán határőr harc közben életét vesztette.

A szóvivő szavai szerint az elmúlt egy nap alatt 50 „ellenséget” semmisítettek meg a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők, valamint egy Grad rakéta-sorozatvetőjüket.

Újabb vereségek

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója az Ötös ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva beismerte, hogy a fegyveres erők vereséget szenvedtek a Donyeck megyei Amvroszijivkánál, és a stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton, amely Donyeck és Luhanszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekszik.

A hírek a két térség elvesztéséről már egy hete keringtek az ukrán médiában, de az RNBO még most sem erősítette meg - emlékeztetett az MTI.

A donyeckiek egyre gyakrabban menekülnek a pincébe a légitámadások elől. A betegek a kórház alagsorában találnak menedéket Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A donyecki repülőteret egyelőre tartják

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint a donyecki repülőteret egyelőre a szakadárok állandó támadásai ellenére tartják az ukrán katonák. Erről egy ott tartózkodó katona beszélt a hírportálnak.

Az ukrán Szabadság Rádió keddi jelentése szerint előző nap egy ukrán katonai konvojt támadás ért Donyeck megye északi részén, Szlovjanszk városánál. A területet már több hónapja visszafoglalták a szakadároktól és az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. Veszteségekről a híradásban nem számoltak be.

Rengetegen estek fogságba

Liszenko beszámolt arról is, hogy orosz katonákat láttak mindkét lázadók kezében lévő nagyvárosban – Luhanszkban és Donyeckben –, valamint Kelet-Ukrajna egyéb területein. Az információt független forrásokból nem erősítették meg – emlékeztetett a Fox News.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy az utóbbi napok harcai során 680 katona esett fogságba Donyeck megyében. Volodimir Ruban, a fogolycseréért felelős központ vezetője elmondta, hogy nyolcvan százalékuk Ilovajszknál került a lázadók kezére.