Öt fiatal haláláért felelős a rendőrfőnök

Vágólapra másolva!
Lemondott Emilio Monteaguado, a madridi rendőrség vezetője, miután a bíróság vétkesnek találta öt fiatal halálában, akiket a tömeg taposott halálra 2012. november elsején egy madridi sportcsarnokban egy halloweenünnepségen – adta hírül az Europa Press hírportál.
Vágólapra másolva!

A rendőri vezetőt gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek. Az indoklás szerint a rendőrség sorozatos mulasztásokat követett el, például a rendezvény biztosításához kevés rendőrt vezényeltek a Madrid Arenába, akik ráadásul szétszóródtak a helyszínen, így képtelenek voltak megakadályozni a tragédiát. A bíró rámutatott arra is, hogy már a bejáratnál tömeges italozásba kezdtek a fiatalok, de a rendfenntartók nem tettek semmit ez ellen.

23 ezren 10 ezer helyre

Az egész Spanyolországot megrázó tragédia ügyében összesen tizenhat embert talált vétkesnek a bíróság. Az ügy elsőrendű vádlottja a rendezvényt szervező cég vezetője, akit négy év börtönre ítéltek. A törvényszék szerint a szerencsétlenség azért következett be, mert a tízezer fő befogására alkalmas épületbe körülbelül 23 ezer embert engedtek be. Bűnösnek találták többek közt a helyszíni ügyeletet ellátó két orvost is, mert hanyagul végezték a dolgukat a baleset idején. Az ítélet még nem jogerős.

A tűzijáték okozta a riadalmat

A tragédia éjszakáján a tanúk szerint azért alakult ki tolongás, mert sokan megrémültek a horrorisztikus hangulatú rendezvényen fellobbanó tűzijáték-fáklyáktól. A kitört pánikban az emberek egymást taposva próbáltak menekülni, és a biztonsági őrök hiába igyekeztek az épületet kiüríteni az egyetlen nyitva tartott kapun keresztül.