Az ukrán hadsereg feladta a luhanszki repülőteret

Vágólapra másolva!
Visszavonultak az ukrán erők a luhanszki repülőtérről, ahol a hétvégén heves harcokat folytattak a felkelőkkel. Egyetlen nap alatt hét ukrán katona vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője jelentette be, hogy feladták a repülőteret. A lázadók az elmúlt napokban jelentős területeket foglaltak el Luhanszk és Donyeck környékén, valamint délen, Mariupol kikötővárosnál.

A luhanszki repülőtérről „szervezett” volt a kivonulás. A donyecki repülőtérnél folytatódtak az összecsapások, a lázadók azt állítják, hogy két ukrán szakasz megadta magát – számolt be a BBC.

Demoralizált hadsereg

A CNN helyszíni tudósításában halálosan kimerült, levert ukrán katonákról számolt be, akik a fejüket sem emelték fel, amikor meghallották, hogy egy harci gép húz el a fejük felett. (Az amerikai hírtelevízió tudósítója fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez volt az egyetlen eset, hogy Donyeck környékén láttak ukrán harci gépet.)

A stáb Mariupoltól indult, és nyomát sem látták az ukrán hadseregnek. A közeli határállomás teljesen kihalt volt, akárcsak az utakon felállított ellenőrzőpontok.

Új Oroszország zászlaja alatt

A lázadók immár új – Új Oroszországot hirdető – zászló alatt harcolnak, és szemlátomást jobban felfegyverzettek és szervezettek, mint két hónappal ezelőtt voltak. Rendelkeznek T-72-es tankokkal, és sokuknak vadonatúj kézifegyvere van.

Ráadásul feltűnő, hogy miután hónapokig csupán védekeztek, most hirtelen sikeres offenzívát indítottak.

Mikor jönnek az angolok?

Velük éles ellentétben az a kevés ukrán katona, akikkel a stáb találkozott, teljesen demoralizáltnak tűnt. Egyikük megkérdezte, mikor jön végre az angol hadsereg, hogy segítsen Ukrajnán az ország nagy szükségében; egy másik sötét arccal azt jósolta, hogy bármelyik pillanatban megtámadhatják őket a lázadók.

Donyeck kihalt

A hírtelevízió munkatársai legutóbb két hónapja jártak Donyeckben. Akkor a városban még nyüzsgött az élet, a kávéházak teraszai és a parkok tele voltak emberekkel – most üresek az utcák, és egyre több bolt kirakata van bedeszkázva. Szétlőtték a Sahtar stadionját és sok lakóépületet is.