Magyarország miatt nyugtalan a norvég szakminiszter

Vágólapra másolva!
A politikus szerint a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak.
Vágólapra másolva!

Norvégia uniós fellépést kért csütörtökön a magyar kormány ellen azzal az indokkal, hogy aláássa a demokráciát - jelentette pénteken a The Local angol nyelvű norvég hírportál, hivatkozva Vidal Helgesen norvég európai ügyi miniszter interjújára, amelyet a norvég NRK közszolgálati rádiónak adott.

A Financial Times európai kiadásában csütörtökön megjelent levelében a norvég európai ügyi miniszter azt írta, hogy kiábrándította és meglepte, hogy az Európai Unió nem válaszolt a magyarországi politikai fejleményekre. A norvég NRK közszolgálati rádiónak a miniszter emellett azt mondta:

Most felszólítjuk az EU-t, hogy ne hallgasson tovább a demokratikus értékek kiüresítéséről egy tagállamban".

Helgesen kijelentette:

Norvégia már tovább ment, és leállította az Európai Gazdasági Térség anyagi támogatásának kifizetését (Magyarországnak), mert nem akarjuk finanszírozni a Magyarországon látható fejleményeket" - idézte a The Local hírportál pénteken a miniszter rádióinterjúját.

Vidar Helgesennek Magyarország útja vissza a múltba című olvasói levelét csütörtökön közölte a Financial Times európai kiadása.

A politikus a levélben úgy vélekedett,

, és mozgásba lendítette Európa újraegyesítését. Helgesen szerint Orbán Viktor "szellemi vaskupolával" védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, s illiberális államot szeretne létrehozni.

Szijjártó Péter nyilatkozott az Origónak a Norvég Alappal kapcsolatos újabb fejleményekről. Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára portálunknak elmondta, a magyar kormány hivatalos jegyzéket küldött a norvég Európa-ügyi miniszternek, amelyben leszögezte, hogy ha egy Európai Unión kívüli ország minisztere nyilvánosan kezdi félteni az Európai Uniót egyik tagjától, elvárható volna, hogy tiszteletben tartsa a legalapvetőbb európai értékeket, vagyis illene tájékozódni és illene tiszteletben tartani a tényeket.

A politikus szerint a Norvég Alappal kapcsolatban lévő vizsgálatokat nem különféle nyilatkozatoknak kell befolyásolniuk, hanem a törvényességnek. Szijjártó Péter az új kormány létrejötte óta csupán egyszer helyettesítette kormányülésen Navracsics Tibor minisztert, így nem tud arról, hogy Orbán Viktor szűk körben megnyilvánult volna a Norvég Alap ügyével kapcsolatban.