Két egység is dezertált Kelet-Ukrajnában

Ukrajna, Poroshenko
Ukrainian President Petro Poroshenko raises his fist in front of the audience during a military parade marking the 23rd anniversary of Ukraine's independence in the center of Kiev on August 24, 2014. Ukraine's President Petro Poroshenko on Sunday decried Russian "aggression" as Kiev staged a symbolic Independence Day parade while battling pro-Moscow rebels in the east of the country. AFP PHOTO/ YURIY KIRNICHNY
Vágólapra másolva!
Porosenko elnök szerint a katonák önhatalmúlag hagyták el állásaikat, veszélybe sodorva ezzel bajtársaik életét.
Vágólapra másolva!

Két ukrán katonai egység feladta a küzdelmet, ezért igen nehéz helyzetbe került a Kijev által terrorellenesnek nevezett haderő Kelet-Ukrajnában, a Donyeck melletti Ilovajszk városánál folyó harcokban – közölte Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön Kijevben, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) rendkívüli ülését megnyitva.

Közben médiajelentések szerint a védelmi tanács úgy határozott, hogy

A sorkatonai szolgálatot Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt elnök szüntette meg, az utolsó sorozás tavaly ősszel volt a kelet-európai országban.

Petro Porosenko ukrán államfő Forrás: AFP/Yuriy Kirnichny

"A felelősséget az Ilovajszknál kialakult helyzetért nagymértékben annak a két egységnek a tagjai és parancsnokai viselik, akik önhatalmúlag elhagyták állásaikat, veszélybe sodorva ezzel bajtársaik életét" – fogalmazott Porosenko. Az államfő ugyanakkor nem fedte fel, mely alakulatok és milyen egységeik dezertáltak.

Ilovajszknál már csaknem egy hete vannak heves tűz alatt a város "felszabadításáért" küzdő önkéntesek és hivatásos katonák, akik folyamatosan erősítést, fegyvereket és lőszereket követelnek az ukrán államfőtől és a védelmi minisztériumtól.

Terrorista banda

"A terrorista banda megmentésére hadoszlopok hatoltak be Oroszországból nehézfegyverzettel, nagy mennyiségű egyéb fegyverekkel és az orosz reguláris hadsereg katonáival azon a határszakaszon, amelyet nem mi tartunk ellenőrzésünk alatt" – szögezte le az elnök.

Kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai helyzet rendkívül súlyossá vált, de – mint mondta – "kontroll alatt tartható". Ezért arra kért mindenkit, hogy ne essenek pánikba, hogy "hideg fejjel és józan ésszel" hozzák meg a közös döntéseket a további lépésekről.

Az önvédelem joga

Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna képes megvédeni önmagát. Az államfő tájékoztatása szerint csütörtökön első alkalommal lesz vezérkari szintű konzultáció Ukrajna és Oroszország között, amelyen a katonai foglyok cseréjéről és a határvédelem erősítéséről tárgyaltak.

Aggasztónak nevezte a kelet-ukrajnai harcok déli irányba való terjedéséről szóló híradásokat csütörtökön az ENSZ főtitkára. Ha a hírek megerősítést nyernek, az a válság "veszélyes elmélyülését" jelentené – tolmácsolta Ban Ki Mun szavait szóvivője.

– mondta Stephane Dujarric szóvivő újságíróknak New Yorkban, az ENSZ székhelyén.

Diplomáciai források szerint az ukrajnai helyzet súlyosbodása miatt Litvánia és Ukrajna kezdeményezésére csütörtökön közép-európai idő szerint 20 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Washington gazdasági szankciókkal fenyeget

Az Egyesült Államok kész további szankciókat bevezetni az Ukrajna által intervencióval vádolt Oroszország ellen - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Psaki szerint Washington több rendelkezésére álló lehetőséget mérlegel, amelyek közül a gazdasági büntetőintézkedések jelentik "a leghatásosabb eszközt".

"A katonai megoldás szerintünk nem a megfelelő megközelítés" - hangoztatta Psaki, aki rámutatott, hogy az Egyesült Államok kormánya ehelyett inkább olyan eszközöket mérlegel, amelyek elvezetnek a diplomáciai megoldáshoz.