Több mint ezer orosz katona van már Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Ezer fölötti az Ukrajna területén bevetett orosz katonák száma - közölte „óvatos becslését” egy magas rangú NATO-tisztviselő. Az oroszok nem akarják, hogy a szeparisták vereséget szenvedjenek, most további katonákat mozgósítanak. 
Vágólapra másolva!

A szövetség információ szerint Oroszország mintegy 20 ezer katonát vont össze nyugati szomszédja határánál. A neve elhallgatását kérő tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Moszkva nem hajlandó elfogadni, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták vereséget szenvedjenek, Oroszország pedig már nem csak a háttérből irányítja az eseményeket, hanem egyre leplezetlenebbül avatkozik be Ukrajnában.

A tisztviselő egy augusztus 23-án készült műholdfeltévelt is bemutatott az újságíróknak. A fotón orosz önjáró lövegek láthatóak ukrán területen. Elmondta azt is, hogy ezekhez alaposan képzett személyzet szükséges, a kiképzés hónapokig tart, és „nagyon valószínűtlen”, hogy ezeket szeparatisták irányítanák. Emellett a tisztviselő arról is beszélt, hogy egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az ukrán haderő az orosz hadsereg egységeivel is összetűzésbe került, ezzel gyakorlatilag a szeparatisták ellen folytatott küzdelem mellett második front nyílt az ukrajnai konfliktusban.

A neve mellőzését kérő tisztviselő szerint ez azt jelenti, hogy az ukrán erők által elért katonai sikerekre válaszul Oroszország változtatott a stratégiáján.