Korán ostobáknak

Szíriában harcoló brit fiatalok
Nahin Ahmed és Yusuf Sarwar
Vágólapra másolva!
Aligha a meggyőződés, mint inkább a kalandvágy vagy épp az unalom hajtja a szíriai és iraki frontra a nyugati fiatalokat. Az egészséges vallásos identitásnak ugyanis épp az ellenkező hatása lenne.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette Szíriában az elmúlt hétvégén Douglas McAuthur McCain amerikai állampolgár, aki az Iszlám Állam (IS) oldalán harcolt az Egyesült Államok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereggel szemben – értesült az NBC. A televízió szerint a kaliforniai San Diegóba való 33 éves férfi tíz évvel ezelőtt tért át a kereszténységről az iszlám hitre. Az NBC hivatalos forrásokból úgy tudja, hogy többtucatnyi amerikai harcolhat a dzsihádisták soraiban. Egyikük a Floridában felnőtt Moner Mohammad Abusalha, aki egy júliusban nyilvánosságra hozott videó szerint öngyilkos merényletet hajtott végre Szíriában.

Védelem lehetne a vallás

A jelenségről nemrég a Huffington Post közölt egy elemzést, amely később több neves magazinban – New Statesman, New Republic – megjelent. „Azok az eltorzult tekintetű fiatalok, akik szadista örömöket lelnek a robbantásokban vagy a lefejezésekben, vallási retorikával próbálják igazolni az erőszakot, de aligha a vallásos buzgalom motiválja őket” – állapítja meg szerző, Mehdi Haszan. Az al-Dzsazíra műsorvezetője később egy 2008-as MI5-jelentést idéz.

A brit titkosszolgálat viselkedéskutató részlegének a Guardian által nyilvánosságra hozott felmérése azt vizsgálta, hogyan „fejlődik ki” egy modern brit terrorista. „Az érintettek túlnyomó része messze nem vallási fanatikus és nem is gyakorolja rendszeresen a hitét. Járatlanok a vallásos irodalomban, ilyen értelemben akár kezdőknek is tekinthetők. (…) Egy jól felépített vallásos identitás valójában védelmet jelent a radikalizálódás ellen” – a többi között efféle következtetéseket von le a vizsgálat, a cikk pedig, további szerzőket idézve, a folyamat lehetséges okai között a következőket sorolja:

erkölcsi felháborodás, elégedetlenség, egymásra gyakorolt nyomás, új identitás keresése, közösséghez tartozás.

Ahmed és Szarvar háborús portréja Szíriából Forrás: West Midlands Police

LOL, az al-Kaida a legjobb!

Juszuf Szarvar és Mohamed Ahmed egy birminghami középiskolában voltak osztálytársak. 2013 májusában, 21 évesen döntöttek úgy, hogy Szíriába utaznak, és fegyvert fognak Bassár el-Asszad elnök ellen a felkelők oldalán. Az utazást egy éven át tervezték, külön fedősztorit is kitaláltak: Szarvar azt mondta a családjának, hogy török egyetemi tanulmányútra mennek, majd mellékelt egy erről szóló brosúrát és – nem létező – telefonszámokat is. Csakhogy Törökországban a Kék mecset helyett a szír határ felé vették az irányt, a polgárháborús országban pedig több mint fél évet húztak le.

Juszuf Szarvar kamubrosúrája a török útról Forrás: West Midlands Police

Családjuk unszolására idén januárban tértek haza, a Heathrow repülőtéren azonban már rendőrök várták őket. Ahmed apja ugyanis az állítólagos tanulmányút kezdete után gyanakodva átment fia barátjának családjához, Szarvar anyuka pedig hosszas keresgélés után megtalálta fia búcsúlevelét, amelyben Juszuf Szarvar megírta, hogy „Allahért és az iszlám ellenségeinek legyőzéséért megy a szent háborúba”. Egyúttal arra kérte édesanyját, hogy ne szóljon a „hitetlen hatóságoknak”.

A kézzel írt búcsúlevél Forrás: West Midlands Police

Nem így történt, a kézzel írt üzenet a rendőrségen landolt, a nyomozás pedig fényt derített a fiúk levelezésére: „Nem mondhatom el mindenkinek, hogy a szent háborúba megyek, LOL, mert másnap letartóztatnának. (…) Az al-Kaida a legjobb!” – írja egy helyen Ahmed Szarvarnak. Utóbbinak az Amazon-felületén is körülnéztek, a rendelési lista pedig önmagáért beszélt: távcső, kamera, símaszk, walkie-talkie, valamint az Arabic for Dummies és a The Koran for Dummies (Arab és Korán butáknak) című kiadvány.

„Nem is találhatnánk ennél jobb bizonyítékot arra, hogy az 1400 éves iszlám vallásnak kevés köze van a modern dzsihádista mozgalmakhoz” – fogalmaz ennek kapcsán Mehdi Haszan.