Klórgázt is bevetett a szír kormány a civilek ellen

isis, iraq, Salahuddin, irak, iszlamista milícia, kivégzés
An image uploaded on June 14, 2014 on the jihadist website Welayat Salahuddin allegedly shows militants of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) executing dozens of captured Iraqi security forces members at an unknown location in the Salaheddin province. A major offensive spearheaded by ISIL but also involving supporters of executed dictator Saddam Hussein has overrun all of one province and chunks of three others since it was launched on June 9. AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
A szír kormányt vegyi fegyverek bevetésével, az Iszlám Államot a lakosság megfélemlítésével, gyerekkatonák toborzásával vádolja az ENSZ.
Vágólapra másolva!

A Szíriában elkövetett háborús bűnöket sorolja fel az ENSZ legújabb jelentése, amelyet hat hónapig tartó helyszíni vizsgálat alapján állítottak össze.

A világszervezet azzal vádolja a szír kormányzatot, hogy nyolc alkalommal vetett be vegyi fegyvert, például klórgázt civilek ellen.

Végig kell nézni a kivégzéseket

A jelentésben részletezik azt is, hogyan félemlíti meg az embereket az Iszlám Állam. Rendszeresen hajtanak végre például nyilvános kivégzéseket, és arra kényszerítik a civileket – köztük gyerekeket –, hogy végignézzék.

Nyilvánosak a korbácsolások és az amputálások is – derült ki a vizsgálatból, amelyet január és június között – éppen az Iszlám Állam látványos előretörése idején – végeztek a világszervezet munkatársai. Szemtanúkkal beszéltek, és több más bizonyítékot is összegyűjtöttek – számolt be a BBC.

Az Iszlám Állam büszkén vállalja a brutalitást Forrás: AFP

Tízéveseket soroznak be katonának

A jelentés szerint a dzsihádisták a kivégzettek holttestét napokig közszemlére teszik, megkorbácsolják azokat a nőket, akik megsértik a szigorú öltözködési szabályokat. Rakkában már tízéves gyerekeket is besoroznak és kiképeznek katonának.

A nemzetközi közösség nem teljesíti alapvető kötelességét, mert nem védi meg a civileket, nem állítja le és akadályozza meg az atrocitásokat, nem gondoskodik arról, hogy az elkövetőket felelősségre vonják – figyelmeztetett Paulo Pinhero, a jelentést készítő bizottság vezetője. – Szíriában pedig a kormányzat és az Iszlám Állam még csak nem is színleli azt, hogy tiszteletben tartaná a nemzetközi jogot – tette hozzá.