Tüntetnek Kijevben

Vágólapra másolva!
Kijevben civilek százai követelik az elnöktől az Ilovajszknál hetedik napja körülzárt ukrán katonai egységek kiszabadítását.
Vágólapra másolva!

Nem érkezett segítség

Az oroszbarát szakadár fegyveresek a múlt hét első felében öt ukrán zászlóaljat zártak körbe a Donyecktől húsz kilométerre fekvő városka közelében. A csapdába esett egységek napok óta esedeznek erősítésért, mert fogytán a lőszerük, és nagyon sok a sebesültjük.

Az ukrán Nemzeti Gárda sajtószolgálata még az elmúlt hét végén közölte, hogy rövidesen újabb csapatokat csoportosítanak át a térségbe, a bajba jutott zászlóaljak kisegítésére. Ezek azonban mind a mai napig nem érkeztek meg.

A vezérkar leváltását követelik

Szemen Szemencsenko, a Donbasz Zászlóalj parancsnoka a minap már a Vöröskereszt beavatkozását sürgette, mert az elesett bajtársaik tucatjainak holttestei napok óta hevernek temetetlenül a csatamezőn, mivel elhantolásukat a szakadárok szünet nélküli zárótüze lehetetlenné teszi. Ráadásul a kellő orvosi ellátás hiányában a sebesültjeik között is egyre több a veszteségük.

A kijevi Elnöki Hivatal előtt tüntető tömeg a védelmi miniszter és a tehetetlen vezérkar azonnali leváltását követeli Petro Porosenkótól. A kelet-ukrajnai szakadárok ellen tavasszal indított terrorellenes műveletek során ugyanis nem ez az első eset, hogy az ukrán hadvezetés éles helyzetekben – a tábornoki kar harcászati járatlansága miatt – katonák százainak halálához vezető tehetetlenségről tesz tanúbizonyságot, írja az Ukrajinszka Pravda.