Rendszeresen bántalmazta a hóhérja a kivégzett amerikait

A handout photo shows American journalist James Foley filming in Tripoli, Libya, on Aug, 2011. A videograd shows a masked Islamic State (ISIS) militant holding a knife speaks next to man purported to be U.S. journalis
A handout photo shows American journalist James Foley filming in Tripoli, Libya, on Aug, 2011. A videograd shows a masked Islamic State (ISIS) militant holding a knife speaks next to man purported to be U.S. journalist James Foley at an unknown location in this still image from an undated video posted on a social media website. Islamic State insurgents released the video on August 19, 2014 purportedly showing the beheading of Foley, who had gone missing in Syria nearly two years ago, and images of another U.S. journalist whose life they said depended on U.S. action in Iraq. The video, titled A Message to America, was released a day after Islamic State, an al Qaeda offshoot that has overrun large parts of Iraq, threatened to attack Americans in any place. James Foley grew up in New Hampshire and graduated from Northwestern University's Medill School of Journalism in 2008. (Photo by Jonathan Pedneault )
Vágólapra másolva!
Brutálisan verte a túszokat, és rendszeresen bántalmazta a meggyilkolása előtt James Foleyt a „John” nevű brit dzsihádista – derült ki az egykori rabok vallomásaiból.
Vágólapra másolva!

Az egyik volt túsz elmesélte, hogy „John” annak az elvetemült bandának a feje, akik rettenetes körülmények között tartották őket fogva hónapokon keresztül.

Rendszeresen megjátszott kivégzésekkel riogatták, és szinte állandóan sötétben tartották őket. „John” parancsára legalább tízszer szállították a túszokat új helyre, nehogy rájuk találjanak és kiszabadíthassák őket. Olyankor mindig azt mondták nekik, hogy szabadon eresztik őket – így akarták elérni, hogy csöndben maradjanak.

"John" volt a főnök Forrás: Origo

A hóhér tárgyalt az áldozat apjával

„John” volt az, aki a váltságdíj követelésekről tárgyalt a túszok családtagjaival – többek között James Foley édesapjával is Skype-on keresztül – számolt be a brit Daily Mail című bulvárlap.

A britek kérdezték ki a túszokat a családjukról, akiket aztán e-mailekkel és a Skype-on zaklattak, hogy fokozzák rajtuk a nyomást.

„John” és brit honfitársai – akiket a Beatles tagjai után Paulnak és Ringónak neveztek el maguk között – a túszok beszámolói szerint James Foleyt bántalmazták a legbrutálisabban, verték, arra kényszerítették, hogy oldalra tartott kézzel álljon a fal mellett, mintha keresztre lenne feszítve.

Hogyan azonosíthatják Foley hóhérját?

Nem sokat tudni a James Foley amerikai újságírót lefejező álarcos férfiról, de a gyilkosságról készült videón jól hallhatóan brit akcentussal beszél. Egyelőre erről a beszédről készült digitális ujjlenyomat szolgál az egyik fontos alapul a felkutatásához.

Számítógépes algoritmusokkal eltárolják egy adott beszéd audionális tulajdonságainak sajátosságait. Az így készült fájl később összehasonlítható olyan hangfelvételekkel is, amelyeken nem az eredeti szöveget mondja valaki, az egyezőség vagy különbözőség azonban kimutatható. Nyelvi szakértők szerint a férfi olyan akcentust használ, amelyet a London East End negyedében és a város délkeleti részén beszélnek a bevándorlók.

Miután a felvételen csak a gyilkos szeme és orrnyerge, valamint a kezei láthatóak, a Scotland Yard, a brit hírszerzés és a Központi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői ezek vizuális elemzését is elvégzik – írja az Los Angeles Times. Ennek során minden egyedi jellegzetességet rögzítenek, beleértve akár a férfi bőrszínének árnyalatát is. Miután a kivégzés során a térdelő Foley mögött áll, viszonylag nagy pontossággal megbecsülhető a magassága és testtömege is.

A lapnak nyilatkozó brit igazságügyi szakértő szerint csak akkor van esély az azonosítására, ha a hatóságok vagy a titkosszolgálatok készítettek róla kép-, vagy hangfelvételt, amely összevethető a kivégzős videóval.

„Nagyszerű kölyök volt”

Akkor is megverték, amikor a dzsihádisták megtalálták a számítógépén a fivére fényképét, aki az amerikai légierő tagja, mondta el Didier Francois újságíró, aki nyolc hónapig volt az Iszlám Állam foglya. Elmesélte, hogy Foleyval is többször eljátszották korábban azt, hogy kivégzik.

Az 53 éves Francois „nagyszerű kölyökként” jellemezte Foleyt. „Fantasztikusan jó újságíró” volt, mondta róla, és „elképesztően erős jellem”, akit a legdurvább körülmények sem törtek meg.

James Foley dolgozott az egész Közel-Keleten, egyszer már elrabolták líbiában is Forrás: AFP/Aris Messinis

Mindenkit halállal fenyegettek

Francois elmondta: minden túszt azzal fenyegették, hogy megölik. Egy másik francia újságíró, Nicolas Henin, aki hét hónapig volt a dzsihádisták fogságában, arról számolt be, hogy egy hétig Foleyhoz bilincselve tartották.

Ő is megerősítette, hogy Foleynak több megpróbáltatáson kellett átmennie – egyszerűen azért, mert amerikai volt.

Henin szerint eleinte az volt a legrosszabb, hogy nem kaptak eleget enni, és nem volt meleg vizük sem. Ő hat hónapig volt ugyanabban a ruhában, amelyet az elfogásakor viselt, és a túszoknak olyan kevés lábbelijük volt, hogy azt mindig annak adták, aki a mosdóba ment.

A britek Irakból figyelnek

Brit katonai szakértők Észak-Irakból próbálják lehallgatni az Iszlám Állam kommunikációját, hogy „John” nyomára bukkanjanak. Mint kiderült, a dzsihádista már több mint egy éve a brit és az amerikai elhárítás radarjába került, de azt a szakértők is elismerik, hogy amíg Szíriában tartózkodik, addig akkor is nehéz lesz elkapni, ha pontosan ismerik majd a személyazonosságát és a tartózkodási helyét.

Ettől függetlenül egybehangzó pénteki brit sajtóértesülések szerint készültségbe helyezték a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós alakulatát, az SAS-t, és ha sikerül azonosítani James Foley gyilkosának kilétét és hollétét, az egység kísérletet tesz elfogására.

A szülei, John és Diane Foley sírnak, miután Barack Obama amerikai elnökkel beszéltek telefonon Forrás: MTI/AP/Jim Cole

Három embert keresnek a britek

Pénteki brit médiaértesülések szerint három személyt keresnek a brit biztonsági szolgálatok az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia által megölt amerikai újságíró meggyilkolásával kapcsolatban.

A The Daily Telegraph a biztonsági szakszolgálatoktól származó értesüléseit idézve azt írta, hogy a hatóságok mindenekelőtt egy Shajul Islam nevű orvost keresnek, aki néhány éve Szíriában járt. Islamot, aki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) alkalmazottjaként az egyik legnagyobb londoni kórházban dolgozott, két éve Nagy-Britanniában bíróság elé állították azzal a váddal, hogy szíriai tartózkodása idején elrabolt egy brit újságírót. A vádat végül nem tudták rábizonyítani.

Shajul Islam nem gyanúsított, testvére, Razul Islam azonban jelenleg is Szíriában van, és a brit elhárítás szerint az Iszlám Állam soraiban harcol. Razul Islam neve szerepel azoknak a brit dzsihádistáknak a listáján, akiknek fizikai adottságait a titkosszolgálatok összevetik a videón látható gyilkoséival.

Shajul Islammal – akit bírósági felmentése ellenére eltiltottak orvosi hivatása gyakorlásától – a brit hatóságok elsősorban azért kívánnak beszélni, mert feltételezik, hogy felvilágosítással szolgálhat az amerikai újságíró kivégzőjének kilétéről – számolt be az MTI.

Két gyanúsított is van

A brit titkosszolgálatok a látókörükbe került két másik brit állampolgárt ugyanakkor lehetséges gyanúsítottként keresik. Egyikük Abdel-Majed Abdel Bary, egy 23 éves londoni rapénekes, aki tavaly Szíriába utazott, és nemrégiben feltöltött a Twitter portálra egy fotót, amelyen ő látszik egy levágott fejjel a kezében. Akcentusa és testalkata hasonló az amerikai újságíró gyilkosáéhoz.

A másik keresett brit a 30 éves, ugyancsak londoni illetőségű Aine Davis, egy volt kábítószer-kereskedő, aki áttért az iszlám hitre, és szintén Szíriába utazott, ahol csatlakozott a dzsihádista felkelőkhöz.