Eszkalálódik az orosz-ukrán konfliktus

A kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek kicsodák? Oroszbarát katonák egy páncéloson kelet-Ukrajnában
Men wearing military fatigues ride on an armoured personnel carrier (APC) outside the regional state building seized by pro-Russian separatists in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 18, 2014. Pro-Russian rebels kept their grip on seized government buildings in Ukraine on Friday, a day after Kiev struck a deal with Russia and the West aimed at easing the crisis in the ex-Soviet republic. As part of the surprise agreement hammered out in talks in Geneva Thursday, "all illegal armed groups" were due to disarm and leave seized state buildings. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
NATO illetékesek szerint Moszkvát jobban érdekli a szakadárok felfegyverzése, mint a polgári lakosság védelme.
Vágólapra másolva!

A szervezet közleményben erősítette meg, hogy orosz és ukrán területről egyaránt lövik az ukrán célpontokat az orosz nehéztüzérség tagjai.

Ez az első alkalom, hogy az Észak-atlanti Szövetség azzal vádolja Moszkvát, hogy az Ukrajna területről tüzel az ukrán hadsereg állásaira.

Oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajnában. Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ez finoman szólva sem segíti a megbékélést egy olyan helyzetben, amikor Moszkva ismeretlen tartalmú szállítmányokat küld Ukrajnába. A humanitárius konvojnak hívott teherautó-oszlopnak nem adott zöld jelzést Kijev, ezért pénteken önhatalmúlag lépte át a kelet-ukrajnai határt, ami a négy hónapja tartó orosz-ukrán konfliktus eddigi mélypontja.

Humanitárius fegyvercsempészet

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is aggodalmának adott hangot. Azt mondta, senki sem bízhat abban, hogy a konvoj valódi célja a humanitárius segítségnyújtás, és nem a szakadárok felfegyverzése.

A NATO vezetője megerősítette, hogy Moszkva többször is nehéztüzérségi eszközöket, fegyvereket, tankokat és egyéb szállító járműveket juttatott el a kelet-ukrajnai térségben állomásozó oroszbarát szeparatistáknak.

Berlin nagyon mérges

Angela Merkel pénteken telefonon próbálta jobb belátásra téríteni Putyin elnököt, szombaton pedig Kijevbe látogat.

A kancellár annak a nézetnek adott hangot, hogy mindebben fontos szerepet tölthet be az EBESZ, Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport.