Egyre többen mennek Svájcba meghalni

Vágólapra másolva!
Összesen 172 úgynevezett „öngyilkossági turista” utazott Svájcba 2012-ben – kétszer annyian, mint három évvel korábban. Valamennyien az eutanáziát választották, ami sok országban illegális.
Vágólapra másolva!

2008–2012 között összesen 611 érkeztek Svájcba abból a célból, hogy orvosi részvétellel vessenek véget az életüknek – derült ki egy most nyilvánosságra hozott tanulmányból. Négy ember kivételével valamennyit egyetlen klinikán segítették a halálba.

A páciensek 31 országból érkeztek, a legtöbben Németországból (268) és Nagy-Britanniából (126). Az 58 százalékuk nő, átlagéletkoruk 69 év, bár volt a páciensek között 23 és 97 éves is – számolt be a CNN.

Az eutanáziát választóknak majdnem a fele valamilyen idegrendszeri betegségben – például bénulásban, degeneratív idegrendszeri betegségben (MND), Parkinson-kórban vagy szklerózis multiplexben – szenved, de sok közöttük a rákos, a szívbeteg, és vannak, akik többféle kórban is szenvednek.

A betegek általában pentobarbitált kapnak, amitől békésen elalszanak. 2008-ban négy páciens héliumgázt szívott be, de a sajtóbeszámolók szerint az ő haláluk gyötrelmes volt.

Nem egyértelmű a szabályozás

A Law, Ethics and Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az eutanázia szabályozása Svájcban sem egyértelmű. Tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága fel is szólította az országot, hogy változtasson ezen, miután egy nyolcvanéves páciens, aki eutanáziát kért volna, nem tudta meggyőzni az orvosokat, hogy segítsék a halálba, mert azok úgy döntöttek: nem elég beteg ehhez.

A téma nagyon sok országban vált ki éles vitákat. A múlt hónapban Desmond Tutu Nobel-békedíjas nyugalmazott dél-afrikai püspök vélekedett úgy, hogy biztosítani kellene az eutanázia jogát a halálos betegeknek.