Egykori túsz azonosította az amerikai újságíró hóhérját

James Foley lefejezése ISIS
terrorizmus
James Foley lefejezése
Vágólapra másolva!
Nemzetközi hajtóvadászat indult James Foley amerikai újságíró gyilkosa után. A nyomozás Nagy-Britanniára összpontosult, mert akcentusa alapján úgy tűnik, hogy a férfi London keleti részéből származik. Egy volt túsz elmondta róla, hogy egymás között csak Johnnak hívták.
Vágólapra másolva!

David Cameron kormányfőt mélységesen megrázta, hogy a jelek szerint James Foley hóhérja egy brit férfi. „Fogalmazzunk világosan: ez gyilkosság” – mondta a miniszterelnök a BBC-nek.

Elismerte, hogy „túlságosan sok” brit állampolgár ment harcolni Irakba és Szíriába, és megígérte, hogy a kormányzat megkétszerezi arra irányuló erőfeszítéseit, hogy ezt a jövőben megakadályozza.

Becslések szerint az Iszlám Állam soraiban négy-ötszáz brit harcol.

Öngyilkos merénylő is van köztük

Shiraz Maher, a londoni King’s College radikalizációval foglalkozó kutatóintézetének szakértője szerint a britek nem azért csatlakoznak az Iszlám Államhoz, hogy közelről figyeljék az atrocitásokat és a harcokat, hanem azért, hogy részt vegyenek benne. Sokan közülük keményszívű gyilkosokká válnak. Van, aki a kivégzésekben vesz részt, mások öngyilkos merénylők lesznek.

Több szakértő is egyetért abban, hogy a Nagy-Britanniából érkezettek a legelvetemültebb dzsihádisták közé tartoznak, és nem véletlenül választották ki közülük azt, aki kivégezte az amerikai újságírót: ezzel is üzenni akartak.

„Black Beatle”

A Daily Mail című brit bulvárlap tudni véli, hogy a brit hírszerzés már közel jár Foley gyilkosának azonosításához. A legmodernebb hangazonosító technológiát használják, hogy kiderítsék, ő hallható-e egyáltalán a videón.

Nem látszik az arcából semmi, a hangja alapján próbálják azonosítani Forrás: Origo

Információik szerint a férfi ahhoz a brit dzsihádista bandához tartozik, akiket csak „a Beatles”-nek hívnak.

Egy volt túsz a The Guardiannek elmondta, hogy a férfi londoni, és csak Johnnak hívatta magát. Állítólag magas rangot tölt be az Iszlám Állam hierarchiájában, és annyira megbíznak benne, hogy az év elején rá bízták a fogolycserét célzó tárgyalásokat.

Tanult és intelligens

A név nélkül nyilatkozó egykori túszt a szíriai Rakka városában tartották fogva egy éven keresztül. Jellemzése szerint „John” fanatikus, tanult és intelligens, a radikális iszlám tanítások követője. Ennél többet azonban nem tudott mondani róla, mert a túszok sem tudják, hogy pontosan kicsoda.

Szakértők szerint „John” úgy beszél, mint egy született dél-londoni, vagy olyan valaki, aki nagyon sok időt töltött a brit fővárosban. Az is nyilvánvaló, hogy vagy Nagy-Britanniában tanult, vagy brit oktatást kapott.

Brit dzsihádistáknak a Twitterre kitett bejegyzéseiből egyébként úgy tűnik, hogy néhányan előre tudtak Foley kivégzéséről.

James Foley Aleppóban, a fogságba esése előtt Forrás: AFP/HO/Nicole Tung

Jönnek mindenhonnan

A világ minden részéről csatlakoznak harcosok az Iszlám Államhoz. Nagy botrányt váltott ki az ausztrál terrorista, aki a Twitterre tette ki a felvételt, amelyen a kisfia tartja egy szíriai katona levágott fejét. A csoport egyik legjelentősebb parancsnoka pedig – Omár al-Sisani, aki gyakran tűnik fel a videókon is – csecsen.

Jönnek azonban szélsőségesek Kínából és Indonéziából is.

Háborús bűncselekmény

A londoni rendőrség figyelmeztetett, hogy a Foley kivégzéséről készült videó „megtekintése, letöltése vagy terjesztése” sértheti a terrorizmusellenes törvényeket.

Az Amnesty International pedig hangsúlyozta: az újságíró kivégzésszerű meggyilkolása háborús bűncselekménynek minősül. Az eset ezen felül rávilágít, hogy a régióban befolyással rendelkező államoknak sürgősen meg kell tenniük mindent a többi eltűnt újságíró kiszabadításáért.

Az AI aggodalmát fejezte ki az irodája elől 2013 májusában elrabolt neves emberjogi ügyvéd, Abdullah al-Khalil iránt, akit feltehetőleg szintén az Iszlám Állam tart fogva.