Állítólag megütötte áldozata a Fergusonban gyilkoló rendőrt

Vágólapra másolva!
Ellentmondó információk láttak napvilágot arról, mi is történt pontosan St. Louis elővárosában, Fergusonban, amikor egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fiatalt. Most arról érkeztek hírek, hogy az áldozat előzőleg dulakodott a rendőrrel, akit súlyosan megsebesített. A 18 éves Michael Brown lelövése miatt lassan két hete vannak tüntetések és zavargások az amerikai városban.
Vágólapra másolva!

Súlyos sérüléseket szenvedett az arcán az a fehér rendőr, aki agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert St. Louis elővárosában, Fergusonban még augusztus 9-én. A fiatal meggyilkolása miatti felháborodás zavargásokba csapott át, a kedélyek még mindig nem nyugodtak meg.

Arról, hogy mi is történt az augusztus 9-i incidens során, ellentmondó információk láttak napvilágot. A rendőr, Darren Wilson környezetéből olyan verzió szivárgott ki, hogy a fegyvert önvédelemből kellett elsütnie, az áldozat, Michael Brown pártján pedig többen úgy tanúskodtak, hogy a hatóság emberével dulakodásba keveredő fiú meg akarta adni magát, amikor lelőtték.

Koponyatörés

A Fox News amerikai televízió úgy értesült, hogy Wilsont, akit Brown kis híján eszméletlenre vert, szemüreg környéki koponyatöréssel vitte be a kórházba a fergusoni rendőrfőnök helyettese. A fiú egy a hatóságok által múlt pénteken bemutatott videofelvétel tanúsága szerint nem sokkal az incidens előtt szivart lopott egy közeli boltból, amelynek tulajdonosával összetűzésbe keveredett.

A környékre autóval kiérkező rendőr a televízió szerint az ablakon kiszólva felszólította az úttesten haladó Brownt és Dorain Johnson nevű társát, hogy menjenek a járdára, és ne akadályozzák a forgalmat. A fiúk nem engedelmeskedtek, ezért a rendőr melléjük tolatott, és megpróbált kiszállni a járműből.

A Fox News által ismertetett változat szerint "egyértelműen bizonyítható", hogy Wilson és Brown között küzdelem bontakozott ki a rendőr fegyveréért, és az elsült. A televízió szerint nem világos, hogy ki húzta meg a ravaszt, de az biztos, hogy a 193 centiméter magas, 132 kilós fiú megütötte a rendőrt az autó ablakán át. Johnson és más tanúk korábban azt állították, hogy a rendőr be akarta rángatni Brownt az autóba. A lelőtt fiú társa szerint Wilson agresszívan viselkedett.

Marihuána nyomai

A lelőtt fiún három boncolást hajtottak végre, és megállapították, hogy legalább hat lövés érte, szervezetében marihuána nyomait találták.

A halálos incidens nyomán zavargások törtek ki a többségében feketék lakta városban. A szerdára virradó éjjel megtartott tüntetés hevessége nem érte el az előző napokéit, de a rendőrök így is 47 embert vettek őrizetbe. Szerdán közölték, hogy felfüggesztették a szolgálatból a fergusoni rendőrség egy tagját, aki a tiltakozások alatt életveszélyesen fenyegetett meg tüntetőket.

A nap folyamán Fergusonba érkezett Eric Holder igazságügyi miniszter, és arról biztosította az önkormányzat vezetőit, hogy a legtapasztaltabb nyomozókat és ügyészeket állította rá az ügy kivizsgálására. A tárcavezető, aki találkozott Michael Brown szüleivel is, óva intett az egyoldalú információk kiszivárogtatásától.

A Wilson elleni vádemelés ügyében illetékes nagyesküdtszék szerdán megkezdte a tanúk meghallgatását.