132 millió dollárt követeltek a gyilkos iszlamisták

James Foley lefejezése iszlám állam szíria
Vágólapra másolva!
James Foley miatt több mentőakció is indult, de mindegyik kudarccal végződött.
Vágólapra másolva!

A GlobalPost vezérigazgatója elmondta, hogy az Iszlám Állam először 2013-ban jelentkezett pénzügyi követelésével, aminek természetesen nem tettek eleget az amerikai hatóságok.

James Foley lefejezése Forrás: Origo

Az iszlamisták a kivégzésről készült felvételen azt követelik, hogy az Egyesült Államok hagyja abba a bombázásokat, különben kivégeznek egy másik amerikai túszt is. Washington csütörtökön – a felszólítás ellenére is - minden korábbinál intenzívebben támadta az Iszlám Állam állásait.

Obama elnök szerint az Egyesült Államok nem felejt, és az igazságszolgáltatás elé vezeti az amerikai állampolgárok ellenségeit.

Európai iszlamisták a fronton

A dzsihádistáknak azonban nem csak nyugati ellenségei, de támogatói is akadnak. Mintegy háromezer brit, holland, belga, német és francia állampolgár harcol az Iszlám Állam mellett – állítja a Royal United Service Institute. Ennél lényegesen többen vannak azok, akik Tunéziából, Marokkóból vagy Szaúd-Arábiából szálltak be önkéntesként a háborúba az iszlamisták oldalán.


James Foley sajnálatos módon azért halt meg, mert az amerikaiak a végsőkig bíztak a mentőakciók sikerében. 2011 óta többször is megpróbálták megszöktetni a Szíriában foglyul ejtett amerikai állampolgárokat – legalábbis ez derül ki a Pentagon közleményéből.

Háborús hevülettel

Az amerikai újságíró kivégzése óta most először szólalt meg John Allen, A NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő volt parancsnoka. A magas rangú tiszt szerint Obama elnöknek haladéktalanul és kíméletlenül szét kellene vernie, és atomjaira kellene zúznia az Iszlám Állam teljes gépezetét.