Támadnak az ebolások Libériában

Vágólapra másolva!
Az afrikai állam az elmúlt hónapokban leginkább az ebolával harcolt. Mivel azonban vesztésre áll, egyre inkább harcolni kényszerül az ebola miatt karanténba kényszerített polgári lakossággal is.
Vágólapra másolva!

Szerda reggelre arra ébredt a libériai főváros, Monrovia lakosságának egy jelentős része, hogy hermetikusan elzárták őket a külvilágtól. A hatóságok megítélése szerint nagy a veszélye, hogy a legsűrűbben lakott városrészből, a West Point negyedből megállíthatatlan sebességgel terjedne tovább a kór, mivel így is ez a kerület a fertőzés gócpontja.

Az orvosok menekülnek

Ez Libéria egyik legszegényebb területe is, ahol rendszeresek a zavargások, és teljes az egészségügyi ellátás hiánya. Mára gyakorlatilag minden orvosi rendelő bezárt, és az összes még egészséges orvos elhagyta a város.

A kormány a napokban megpróbált ebolaközpontot nyitni egy környékbeli általános iskolában azzal a szándékkal, hogy az ország több pontján elszórtan regisztrált eseteket is ide szállítják majd. A West Point lakói ugyanakkor attól tartanak, hogy köztemető lesz az otthonukból. Éppen ezért szerdán több száz dühös libériai támadta meg az épületet, a benne tartózkodó fertőzötteket pedig távozásra kényszerítették.

Egyre több jelentés érkezik arról, hogy

a kerület lakói a barikádok és elektromos kerítések ellenére is megpróbálnak kitörni.

Őket a kormány emberei térítik jobb belátásra. A szabadulni vágyók közül többen kövekkel dobálják a katonákat, akik figyelmeztető lövésekkel válaszolnak. Beszámolók szerint egy lövedék lábon is talált egy 15 éves fiatalt.

1350 halottból 576 libériai

Az eddig nyilvánosságra hozott számokból is jól látszik, hogy Monrovia valóban a betegség legfőbb góca. A halálesetek csaknem negyven százaléka eddig Libériában történt, többségében pedig a West Point negyedben.

1976 óta nem tapasztalt méreteket ölt a betegség terjedése, a járvány Libéria mellett Nigériát, Sierra Leonét és Guineát is érinti.