Agyonlőttek még egy fekete férfit a rendőrök St. Louisban

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy fekete férfit a St. Louis-i rendőrök nem messze Fergusontól, ahol egy hasonló emberölés miatt zajlanak zavargások már majdnem két hete. A férfi késsel hadonászott.
Vágólapra másolva!

Rendőrök agyonlőttek kedden egy késsel hadonászó fekete fiatalt St. Louisban. Az incidens néhány kilométerre a Missouri állambeli nagyváros többségében feketék lakta, Ferguson nevű városrészétől történt. Fergusonban keddre virradóra ismét súlyos zavargások voltak amiatt, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr agyonlőtte a 18 éves fekete Michael Brownt.

Sam Dotson St. Louis-i rendőrfőnök annyit mondott a kedden lelőtt férfiról, hogy 23 éves volt és zavarodottan föl-le járkált az utcán. A kiérkező rendőrökhöz egy késsel a kezében közelített. Sem megállni, sem a fegyvert eldobni nem volt hajlandó. Két rendőr akkor nyitott rá tüzet, amikor már csak egy méterre volt tőlük.

Nem Fergusonból valók

A legutóbbi hétfő éjszakai fergusoni zavargások idején a rendőrök ismét könnygázt vetettek be, és 78 embert vettek őrizetbe. Négyen megsebesültek a rendfenntartók közül, akikre lőfegyverrel, Molotov-koktéllal és kővel támadtak a tüntetők. Verekedés tört ki a tiltakozók között is, ketten közülük lőtt sebeket kaptak. A lövéseket nem rendőrök adták le.

A rendőrség és a helyi lakosok szerint a rendbontók közül többen nem is Fergusonból valók; az előállítottak között többen kaliforniai és New York-i illetőségűek.

A fergusoni önkormányzat vezetői kedden ismételten nyugalomra szólítottak a város lakóit, és ígéretet tettek arra, hogy a rendőröket felszerelik autós és a ruházatra erősíthető személyi kamerákkal, hogy könnyebben lehessen tisztázni az incidenseket. Azt is tervezik, hogy a helyi rendőrséghez több afroamerikait vesznek fel.

Hétfőn lesz a temetés

Eric Holder igazságügyi miniszter szerdán érkezik Fergusonba, találkozik majd a nyomozás vezetőivel és a városi elöljárókkal. A nagyesküdtszék feltehetően ugyancsak szerdán kezdi meg a tanúk kihallgatást, hogy a vallomások alapján eldöntse, vádat emel-e a Brownt lelövő rendőr, Darren Wilson ellen.

Az áldozaton három boncolást hajtottak végre: a helyi és a szövetségi hatóságok, valamint a család megbízásából. A holttesten legalább hat lövéstől származó sebet találtak. Két golyó a fején érte.

A Brown halálához vezető konfliktussal kapcsolatban ellentétes verziók láttak napvilágot. Szemtanúk szerint a fiú felemelt kézzel meg akarta adni magát a rendőrnek, Wilson viszont azt állítja, hogy Brown le akarta rohanni. Michael Brown temetése hétfőn lesz. A környékbeli iskolákban a héten szünetel a tanítás.