Robotzsaruk néznek szembe a tüntetőkkel

Állig felfegyverzett rendőrök, zavargások Fergusonban, tiltakozás
FERGUSON, MO - AUGUST 18: Police attempt to control demonstrators protesting the killing of teenager Michael Brown on August 18, 2014 in Ferguson, Missouri. Police shot smoke and tear gas to disperse the protestors with as they became unruly. Brown was shot and killed by a Ferguson police officer on August 9. Despite the Brown family's continued call for peaceful demonstrations, violent protests have erupted nearly every night in Ferguson since his death. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Állig felfegyverzett, kevlármellényes, pajzsos-rohamsisakos rendőrök, páncélozott járművek, könnygázgránátok, gumilövedékek – az amerikaiak nem szoktak hozzá az olyan jelenetekhez, amelyeket Fergusonból közvetítenek a televíziók. Sokan csak most döbbentek rá, mennyire militarizálódott az amerikai rendőrség – részben annak köszönhetően, hogy a Pentagon több milliárd dollár értékben adta át nekik az Irakból és Afganisztánból hazahozott, fölöslegessé vált felszerelést.
Vágólapra másolva!

„Afganisztánban szigorúbban szabályozták, kire emelhetünk fegyvert, mint a missouri rendőrségnél” – írta a tudósítások láttán a Twitteren Jeff Clement tengerészgyalogos.

„Azt nem tudom, hogy működött a dolog Irakban és Afganisztánban, de mi kevesebb tűzfegyverrel mentünk járőrözni Boszniában, mint a fergusoni rendőrök” – így Dan Bramos nyugállományú zászlós.

Félelmet akartak kelteni a rendőrök Forrás: AFP/Michael B. Thomas

A helyzet nem javult azóta sem, hogy Jay Nixon kormányzó bevetette a Nemzeti Gárdát a rendőrök támogatására, hiszen keddre virradó éjszaka is folytatódtak a tiltakozások, a rendőrség 31 embert vett őrizetbe.

Most először ráadásul heves tűz alá is vették a tüntetők a rendőröket, akik Ron Johnson százados szerint nem válaszoltak, lefoglaltak viszont két lőfegyvert. Szerdára virradó éjszaka már nyugodtabb volt végre a helyzet.

A hadseregtől levetett cucc

A The New York Times már jóval a fergusoni tiltakozások kirobbanása előtt, június elején beszámolt arról, milyen töméntelen mennyiségű katonai felszerelést kapott az amerikai rendőrség.

Miután Barack Obama elnök meghirdette Amerika „hosszú háborús szezonjának” a befejezését, a tengerentúli frontokra szánt katonai felszerelések – M16-os gépkarabélyok, gránátvetők, hangtompítók és még sok minden egyéb – a rendőrséghez kerültek, méghozzá nagyrészt anélkül, hogy ezt a közvélemény észrevette volna.

A Pentagon adatai szerint Obama elnöksége alatt a rendőrség több tízezer gépfegyvert, majdnem 20 ezer tölténytárat, több tízezer darab álcát és éjjellátó készüléket, több száz hangtompítót, páncélozott és légi járművet kapott.

Katonai felszerelés a rendőrségnél

2006 óta az alábbi katonai felszerelést kapták a rendőrök

432 MRAP (lövedék- és aknavédelemmel ellátott harcjármű)

435 egyéb páncélozott jármű (köztük személyautók és teherautók)

44 900 éjjellátó készülék

533 légi jármű

93763 gépfegyver (5.56 és 7.62 mm-es)

180 718 tölténytár (töltény nélkül)

(Forrás: The New York Times)

Úgy néznek ki, mint a robotzsaru

Ez mind csupán kiegészítette a már meglévő fegyverarzenált, amelynek köszönhetően a rendőrök úgy néznek ki és úgy is tevékenykednek, mint a katonák. A taktikai beavatkozó egységeket (SWAT) évente több tízezerszer vetik be, egyre gyakrabban rutinfeladatok végrehajtására.

Fegyverrel a kézben a tüntetők ellen Forrás: AFP/Scott Olson

2006-ban például maszkos, állig felfegyverzett rendőrök tartottak razziát egy louisinai éjszakai klubban, egy alkoholellenőrzés keretében. 2010-ben a rendőrök rohamfelszerelésben, fegyverrel a kézben razziáztak több floridai fodrászatban; az akció eredményeképpen több ember ellen eljárást indítottak „engedély nélküli borbélykodás” miatt.

Túlzás – tragikus következményekkel

Az amerikai polgárjogi szövetség jelentése szerint 2011-12-ben a SWAT bevetések 79 százalékát tették ki a házkutatások, ami erős túlzás, ráadásul tragikus következményekkel is járhat.

És jár is – mint például Aiyana Stanley-Jones esetében – emlékeztetett a slate.com. A detroiti SWAT egység egy körözött bűnözőt akart letartóztatni, és ehhez villanógránátokat hajigálva hatolt be egy épületbe. Az egyik lakó megpróbáltra elvenni az egyik tiszt fegyverét, mire az elsült, és eltalálta Aiyanát. A kislány csak hét éves volt.

Minden a kilencvenes években kezdődött

A rendőrség nagyarányú felfegyverzését a Kongresszus az 1990-es évek elején engedélyezte, amikor az amerikai városokat elárasztották a bűnözés és az erőszak, a rendőrök pedig úgy érezték, hogy nincs megfelelő fegyverzetük ahhoz, hogy felvegyék a harcot a kábítószer-kereskedő bandákkal szemben.

Manapság azonban több évtizedes mélypontra süllyedt a bűnözés, az erőszakos bűncselekmények száma a National Journal szerint 1993-2012 között 48,2 százalékkal csökkent. Ráadásul a várakozásokkal ellentétben a belső terrorista támadások száma is jelentősen csökkent a hatvanas-hetvenes évekhez képest.

A kilencvenes évek óta a rendőrség 4,3 milliárd dollár értékben kapott katonai felszerelést.

Páncélozott járművek fedezékében lőtték könnygázzal a tiltakozókat Forrás: AFP/Scott Olson

Nem is tudják mire használni

A Newsweek amerikai hírmagazin összegyűjtött néhány példát arra, milyen fölösleges fegyvereket szerzett be a rendőrség. A mindössze 22 ezer lakosú connecticuti Watertown kilenc lövedék- és aknavédelemmel ellátott harcjárművet (MRAP) igényelt – darabja 733 ezer dollár. Az ilyen jármű célja, hogy megvédje a katonákat az úton elhelyezett taposóaknáktól, robbanószerkezetektől. Watertownban azonban soha nem is láttak taposóaknát.

A georgiai Bloomington (lakosok száma: 2 713) négy gránátvetőt kért a kongresszusi program keretében.

Eltűnik az ember

Rendőrségi szakértők egyetértenek abban, hogy amikor a fegyvertelen tömeg szembenéz a rohamsisakos, pajzsos, felfegyverzett rendőrökkel, akiknek nem látják a szemét és az arckifejezését, akkor már nem az embert, hanem a megszálló erőt látják bennük.

Sokan - egy ellen Forrás: AFP/Scott Olson

Sokan úgy vélik, hogy a fergusoni rendőrfőnök taktikai hibát követett el, amikor szinte azonnal katonákhoz illő felszerelésben, teljes fegyverzetben küldte ki az embereit az utcára a tiltakozók ellen, mert ezzel csak még jobban felszította az indulatokat. A rendőrség feladata ugyanis a törvények betartatása, az emberi élet és a rend védelme. A katonáké viszont az ellenség megsemmisítése.

És pontosan így érzik a fergusoniak is – hogy a rendőrség az ellenségük.