Felrobbant egy fémgyár Kínában

Felrobbant egy fémgyár Kínában
Victims gather outside the gate of a factory after an explosion in Kunshan, east China's Jiangsu province on August 2, 2014. An explosion killed 65 people as it ripped through a factory in eastern China, a government broadcaster said, injuring 150 in what appeared to be an industrial accident. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Felismerhetetlenné vált egy autóalkatrészeket gyártó üzem környéke Kínában, miután robbanás volt a gyárban. Legalább hatvanöten meghaltak, nagyon sok a sérült. Hanyagság lehetett a vesztük.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy gyárban Kína keleti részén szombaton, legalább hatvanöten meghaltak, több mint százhúszan megsérültek - közölte a helyi média.

A robbanás egy fémgyárat rázott meg a Csiangszu tartománybeli Kunsang városban, Pekingtől mintegy ezer kilométerre délkeletre, helyi idő reggel fél nyolc körül. Szemtanúk a világhálón azt írták, hogy a robbanás helyszínén káosz uralkodik, a hely felismerhetetlenné vált.

Forrás: AFP/Str

A baleset a tajvani bejegyzésű Zhongrong Metal Products nevű vállalat gyárában történt, ahol futóműalkatrészeket készítenek, elsősorban amerikai autógyártók, köztük a General Motors számára. A gyárban négyszázötvenen dolgoznak, közülük több mint kétszázan voltak munkában a robbanáskor.

A robbanás helyszíni beszámolók szerint két nagy lyukat ütött az öreg gyárépület falán. A detonáció olyan erős volt, hogy több munkagépeket is elrepített, és egy, a gyártól 500 méterre lévő őrbódé ablakait is betörte. Internetes közösségi oldalakon közölt fotók szerint a gyár előtt súlyos égési sérüléseket szenvedett emberek fadeszkákon feküdtek, a sérültek egy részét teherautókon és buszokon vitték el. A CCTV kínai állami televízió képei szerint a gyárból sűrű fekete füst szállt fel.

Egy helyi rádió riportere arról számolt be, hogy egy sebesültnek teljesen leégett a haja és ruhája, teste pedig "olyan fekete volt, mint a szén".

Két dolgozót őrizetbe vettek

Az első jelentések szerint a balesetet hanyagság okozhatta, vélhetően a gyárban terjengő alumíniumpor robbant be. A Hszinhua kínai állami hírügynökség azt közölte, hogy a déli órákra a tüzet megfékezték, a katasztrófa okait vizsgáló nyomozás megkezdődött. A Hszinhua rendőrségi forrásai szerint balesettel kapcsolatban a gyár két dolgozóját őrizetbe vették a hatóságok.

Kínában viszonylag gyakoriak az ipari balesetek, mert sok helyen nem tartják be a biztonsági előírásokat. A mostani az év eddigi legsúlyosabb ipari balesete a világ második legnagyobb gazdaságában. Legutóbb tavaly júniusban történt hasonlóan súlyos eset, akkor egy vágóhídon kitört tűzben százhúszan vesztették életüket.