Amerikát is elérheti az új kínai rakéta

Vágólapra másolva!
Akár az Egyesült Államokat is elérheti Kína a Dongfeng-41-es rakétával, amelyik a tervek szerint akár tíz nukleáris robbanófejet is képes célba juttatni.
Vágólapra másolva!

Több nukleáris robbanófej hordozására képes, nagy hatótávolságú hadászati rakétát fejleszt Kína - erősítette meg a Global Times napilap pénteken.

A világ egyik legnagyobb hatótávolságú rakétáját, a Dongfeng-41-et (DF-41) az északnyugat-kínai Senhszi tartományban fejlesztik - számolt be a részletekről a lap. A rakéta hatótávolsága eléri a 12 ezer kilométeres távolságot, vagyis Kínából elérhető az Egyesült Államok, és egyszerre akár 10 nukleáris robbanófej hordozására is képes. Kína korábban sosem erősítette meg, hogy legújabb generációs rakétákon dolgozna, júniusban az Egyesült Államok szellőztette meg elsőként az erről szóló értesüléseket.

Ez a válasz

A fejlesztés indoklásaként a Hszinhua hírügynökség azt írta, hogy az Egyesült Államok több robbanófej hordozására képes, harmadik generációs nukleáris fegyvereket épít, és rakétaelhárító rendszerének erősítésén munkálkodik. Kína az 1970-es évektől kezdve rendelkezik a DF-41-hez hasonló hatótávolságú rakétával, ám a DF-5A mindössze egy robbanófej hordozására képes.

Erős hadsereg

Az új fejlesztésekről szóló hír a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) fennállásának 87. évfordulóján jelent meg. Az eseménnyel kapcsolatban a pénteki lapok az erős hadsereg fontosságát hangsúlyozták. A hadsereg hivatalos lapja és a Hszinhua hírügynökség úgy fogalmaztak: a kínai álom megteremtése nem lehetséges erős és hozzáértő hadsereg nélkül. A Hszinhua azt is megjegyezte: azért is szükséges egy erős haderő megléte, mert az ország külső katonai fenyegetésekkel kénytelen szembenézni.