Terrorista államnak nyilvánította Izraelt Bolívia

Vágólapra másolva!
Vízumkényszert is bevezetnek az izraeliekkel szemben a gázai harcok miatt.
Vágólapra másolva!

Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt, így tiltakozva a Gázai övezetben zajló hadműveletek miatt. A döntést Evo Morales bolíviai elnök jelentette be szerdán Cochabambában. Azt mondta, a gázai hadművelet azt bizonyítja, hogy Izrael nem garantálja az emberi élet tiszteletben tartásának elvét és az alapvető jogokat, amelyek pedig vezérelvei a békés és harmonikus együttélésnek a nemzetközi közösségben.

Bolívia 2009-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, akárcsak más radikális baloldali vezetés alatt álló latin-amerikai és karibi országok, például Venezuela és Kuba.

Evo Morales azt is bejelentette, hogy vízumkényszert vezet be az izraeli állampolgárok számára, akiknek egy 1972-ben aláírt egyezmény értelmében eddig szabad volt a beutazás.

A múlt héten Brazília és Ecuador, kedden pedig Chile, Peru és Salvador rendelte haza Izraelből ott akkreditált nagykövetét konzultációra.

Izrael 24 napja indított hadműveleteket a Gázai övezetet uraló Hamász ellen. A legutóbbi hasonló katonai akció 2012-ben volt, akkor 8 napig lőtték a szélsőséges szervezet gázai álláspontjait. A mostani konfliktus már hosszabb, mint a 2008-as háború a Hamásszal, ami 22 napig tartott. A harcokban eddig legalább 1360 palesztin – többségük civil – és 58 izraeli – köztük két civil – vesztette életét.