Perbe fogja Barack Obamát az amerikai kongresszus

Vágólapra másolva!
Elfogadta az amerikai kongresszus azt a javaslatot, hogy a házelnök pert indítson Barack Obama amerikai elnök ellen, miért az rendeleti úton kormányzott. Az elnököt azzal vádolják, hogy túllépte alkotmányos jogkörét, ő azzal védekezik, hogy csak a törvényhozás tehetetlenkedésén akart úrrá lenni.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az amerikai kongresszus, hogy alkotmányos jogkörének túllépése - a rendeleti úton való kormányzás - miatt bírósági eljárás induljon Barack Obama amerikai elnök ellen. A javaslatra 225-en szavaztak igennel, és 201-en nemmel a szövetségi törvényhozás republikánus többségű alsóházában szerdán. Az összes igen szavazat a republikánusoktól érkezett, csak öten voltak, akik nemet mondtak a javaslatra. A demokraták közül mindenki nemmel szavazott.

A határozat értelmében John Boehner házelnök pert indíthat az elnök ellen egy szövetségi bíróságon. Arra a kérdésre, hogy ez a gyakorlatban miként fog működni, még a jogi szakértők sem tudnak pontos válasszal szolgálni.

A perben elsősorban az elnöknek az általa kezdeményezett egészségügyi reform, az "Obamacare" bevezetése körüli intézkedéseit vizsgálják majd. Obama akkor többször élt határidő-módosítással és többször tett kivételes engedményeket.

A republikánusok arra számítanak, hogy a lépés segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát négy hónappal a félidős törvényhozási választások előtt.

John Boehner júniusban jelentette be, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében be fogja perelni Obamát rendeleti kormányzása miatt. Boehner szerint az elnök az elmúlt években a törvényhozói hatalom aláásására és a törvényhozási eljárás megkerülésére törekedett. Obama viszont azt állítja, hogy a rendeletekkel csak a kongresszus megosztottságából és kompromisszumképtelenségéből fakadó tehetetlenség ellen küzdött. Obama a szavazás napján azt üzente a republikánusoknak, hogy hagyjanak fel az állandó gyűlölködéssel.

A házelnök és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához. Az elnök elleni per a szövetségi igazságszolgáltatás akár évekig is elhúzódhat, és az sem kizárt, hogy mire ítélet születik, Obama elnöki mandátuma már rég véget ér.