Felkészületlennek látják a NATO-t az oroszokkal szemben a britek

Vágólapra másolva!
Állandó balti jelenlétet szorgalmaz egy befolyásos brit képviselőcsoport.
Vágólapra másolva!

A NATO nincs felkészülve az orosz fenyegetésre – állítják a brit alsóház védelmi bizottságnak tagjai. A befolyásos képviselők szerint bajban lenne a szövetség, ha orosz támadás érné az egyik NATO-tagállamot. Erre a következtetésre az ukrán válság eseményeinek elemzésével jutottak, „súlyos hiányosságokat” megállapítva, és radikális reformokat sürgetve – jelentette a BBC.

Azt elismerik, hogy egy hagyományos katonai támadás esélye nem jelentős, de figyelmeztettek, lehetségesek más módszerek is: kibertámadás vagy milíciák alkalmazása hivatalos hadsereg helyett.

A következő intézkedéseket tartják szükségesnek:

  • Folyamatos NATO-jelenlétet a balti államokban
  • A nem hagyományos fenyegetések (kiberhadviselés, milíciák) beemelése az NATO alapszerződés 5., cikkelyébe (amely kimondja, hogy minden tagállam a megtámadott tag segítségére siet)
  • a meglévő gyorsreagálású erők drámai fejlesztése
  • nagyszabású hadgyakorlatok a katonai és politikai vezetők bevonásával

Szerintük aggasztó az is, hogy a tagállamok vezetőiben talán nincs meg a közös politikai akarat, hogy elrettentő akcióval előzzön meg egy esetleges támadást, és feltehetően a közvélemény sem támogatná az esetleges Oroszországgal szembeni katonai föllépést.

„A NATO túlságosan öntelten kezeli az orosz fenyegetést, és nem elég felkészült” – idézte a BBC Rory Stewart brit konzervatív párti képviselőt.

Az Észak-Atlanti Szövetség illetékesei jelezték: tanulmányozni fogják a képviselők megállapításait.