Minden tisztségéről lemondott a volt katalán elnök

PORTRAIT CLOSE-UP PERSON-POLITICS HORIZONTAL TO GO WITH FP STORY BY DANIEL BOSQUE - Former President of Catalonia Jordi Pujol gestures during an interview with AFP in Barcelona on May 26, 2014. For decades he was the flag carrier for the traditional pact
Jordi Pujol
Vágólapra másolva!
Lemondott tiszteletbeli párttisztségeiről és életre szóló állami jövedelmeiről Jordi Pujol, Katalónia egykori elnöke, a most is kormányon lévő Konvergencia és Unió (CiU) párt alapítója, miután beismerte, hogy évtizedeken át külföldön rejtegette a vagyona egy részét.
Vágólapra másolva!
Jordi Pujol Forrás: AFP/Quique Garcia

Pujol 23 éven át, 1980 és 2003 között volt a gazdag spanyolországi tartomány elnöke. Nyugdíjas kiváltságai között volt eddig 82 ezer euró évi jövedelem, egy iroda, az ehhez tartozó személyzet és állami gépkocsi. A politikus hónapokig tartó tagadás után tette a beismerést a múlt pénteken, bocsánatot kért és közölte, hogy kész az adóhatóság vagy bíróság elé állni.

A kiváltságokról való lemondását a CiU jelenlegi elnöke, Artur Mas jelentette be - mint mondta - "bánatosan, sajnálattal és nagy fájdalommal". Pujol annak idején személyesen jelölte őt az utódjának a párt élén.