Nem fejhetik tovább a briteket a bevándorlók

Vágólapra másolva!
Hat hónapról háromra csökkentik Nagy-Britanniában azt az időszakot, amikor a bevándorlók munkakeresés címén pénzügyi támogatást igényelhetnek.
Vágólapra másolva!

David Cameron kormányfő a The Daily Telegraph című lapban írott cikkében hangsúlyozta, valamit kezdeni kell azzal a ténnyel, hogy a brit segélyezési rendszer mágnesként vonzza a bevándorlókat.

Az ország érdekeit kell elsősorban figyelembe venni, hangsúlyozta Cameron, ezért kormányának feltett szándéka megfékezni a bevándorló-hullámot.

Csak a segély miatt jönnek

A brit sajtó az utóbbi időben valóságos rémtörténeteket közöl arról, hogyan élnek vissza a külföldiek a brit szociális rendszer nagyvonalúságával. „Megváltoztatjuk a szabályokat, hogy senki ne jöhessen ebbe az országba azzal az elvárással, hogy nyomban segélyt kap, amíg nem talál munkát” – hangsúlyozta a kormányfő.

Sorozatos döntések

Első lépésként hatról három hónapra csökkentik azt az időszakot, amíg a bevándorlók álláskeresési támogatást, illetve családi pótlékot kaphatnak. A döntés novembertől hatályos.

A kormány már januárban bejelentette, hogy az Európai Unió tagállamaiból érkezők csupán három hónapos nagy-britanniai tartózkodás után jogosultak az álláskeresési támogatásra, és azt csak abban az esetben kaphatják meg, ha bizonyítottan vannak esélyeik arra, hogy munkát találjanak.

Felére csökkentenék a bevándorlók számát

Cameron azt is megerősítette, hogy kormányának célja a jelenlegi kétszázezerről százezer fő alá csökkenteni a bevándorlók számát a következő parlamenti választásig. Szerinte ez a cél elérhető.

Egy korábbi felmérés szerint, a britek 56 százaléka szeretné a bevándorlás „nagyon nagymértékű” visszaszorítását. Soha nem volt még ilyen magas ez az arány.