Az USA megvádolta Oroszországot

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány azzal vádolja Oroszországot a The New York Times című lap szerint, hogy megszegte a két ország között a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló 1987-es (INF-)szerződést.
Vágólapra másolva!

Washington szerint Moszkva többször is engedély nélkül tesztelt egy földi telepítésű közepes hatótávolságú rakétát. Barack Obama amerikai elnök levélben tájékoztatta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint az amerikai álláspontról az ügyben - értesült a lap, amely már januárban írt az ügyről. Az akkor rendelkezésre álló információk szerint az Egyesült Államok még vizsgálta, hogy Moszkva 2008 óta tesztelte-e az RS-26 típusú új rakétát.

A lap internetes kiadásában azt írta, hogy az Egyesült Államok szerint Oroszország semmibe vette az 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú hagyományos és nukleáris robbanófejekkel ellátott rakéták felszámolásáról szóló 1987-es szerződést, amely megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását, valamint tesztelését. Az egyezmény, amelyet Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov írt alá, mérföldkő volt a hidegháború lezárásában.

A teszteléssel kapcsolatban a Fehér Ház a szerződés súlyos megszegéséről beszélt. Barack Obama a hírek szerint magas szinten akarja tisztázni az ügyet.