A Hamász a palesztin tűzszüneti javaslatot is elutasította

Vágólapra másolva!
Egyoldalú, 24 órás tűzszünetet hirdettek a Gázai övezetben a palesztin frakciók a PFSZ vezetésével, ezt azonban a Hamász elutasította. Izrael még nem reagált.
Vágólapra másolva!

„Nem egyezünk bele a fegyvernyugvásba mindaddig, amíg Izrael nem kötelezi el magát mellette. Ha nemzetközi garanciát kapunk Izrael beleegyezésére, akkor megfontoljuk a javaslatot” – így reagált Számi Abu Zuhri, a Hamász gázai szóvivője arra a bejelentésre, amely szerint a palesztin frakciók megállapodtak az egyoldalú, 24 órás tűzszünetben, amely adott esetben 72 órára meghosszabbítható.

A fegyvernyugvást a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hirdette meg azzal a céllal, hogy elősegítse az egyiptomi közvetítés sikerét. A Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselőiből álló palesztin delegáció kedden délután megérkezett Kairóba a tárgyalásokra.

Zuhri a CNN jelentése szerint azt állította, hogy a tűzszüneti javaslathoz a Hamásznak semmi köze, Jasszer Abde Rabbo, a Fatah egyik vezetője viszont váltig állítja, hogy a szervezet beleegyezésével született.

Egyiptom ragaszkodik a saját tervéhez

A Haarec Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz közelálló forrásokból úgy értesült, hogy Egyiptom kész megvitatni az általa javasolt tűzszüneti megállapodás részleteit.

Abbász az elmúlt két nap során intenzív tárgyalásokat folytatott egyiptomi képviselők mellett a Hamásszal és az iszlám Dzsiháddal is a megállapodás érdekében.

Izrael elfogadta

Izrael folyamatosan azzal vádolja a Hamászt, hogy elutasítja az egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelyet a zsidó állam elfogadott. Rövidebb fegyvernyugvásba többször is beleegyeztek a felek a konfliktus kirobbanása óta, és minden alkalommal a másikat vádolták annak megsértésével.