Fosztogatással vádolják a maláj gép roncsai körül ólálkodó szakadárokat

Vágólapra másolva!
Megcsapolják az áldozatok bankkártyáit, elveszik ékszereiket, használják a mobiljaikat. Ezzel vádolják a múlt héten Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj gép roncsai körül tartózkodó szakadár fegyvereseket. Oroszország szerint ezek rosszindulatú pletykák, amelyeket az ukrán kormány terjeszt. A szakadárokra a tragédia körülményeit vizsgáló hollandok is panaszkodnak.
Vágólapra másolva!

Le kellett, hogy tiltassa férje mindkét bankkártyáját Reine Dalziel, egy dél-afrikai helikopterpilóta felesége. A pilóta a múlt héten Kelet-Ukrajna felett lelőtt és lezuhant maláj utasszállító gép 298 áldozatainak egyike volt. A férfi bankkártyáját ugyanis feltehetően az ottani oroszbarát szakadárok használták. Erről a nő fivére beszélt a CNN-nek. A férfi a családjához igyekezett, akikkel a közelmúltban költözött Malajziába.

Egyre több hír érkezik arról, hogy az áldozatok személyes tárgyai illetéktelenek kezébe kerültek. A gép roncsait fosztogatók elviszik az ékszereket, felveszik a megcsörrenő mobiltelefonokat, használják az elhunytak bankkártyáit – írja a Daily Mail brit lap a De Telegraaf holland lapra és ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap fotókat is közöl, amelyek egyikén egy katonai gyakorlóba öltözött férfi – feltehetően egy szakadár fegyveres – egy gyűrűt vizsgál, a másikon pedig egy másik katonai ruhás férfi valakinek a csomagját túrja fel. A fosztogatók állítólag a gép fémalkatrészeire is rámennek, amelyeket fémkereskedőknek értékesítenek – legalábbis Anton Gerascsenko ukrán kormánytanácsadó szerint.

Rendelet az értékek beszolgáltatásáról

Arra utaló bizonyítékok is felmerültek, hogy a lázadók idegen repülőgépek alkatrészeit szállították a lezuhanás helyszínére, hogy összezavarják a szerencsétlenség pontos okainak tisztázását. A brit hírszerzés szerint a szakadárok azt fontolgatták, hogy Moszkvába küldik a gép fekete dobozait, illetve hogy máshova viszik az áldozatok holttesteit.

A fosztogatásra utal egy Igor Sztrelkov szakadár parancsnoknak tulajdonított állítólagos rendelet is, amely arra szólítja fel a fegyvereseket, hogy az áldozatoktól elvett ékszereket, órákat és más értékeket szerda este 8 óráig szolgáltassák be a Donyecki Népköztársaság védelmi alapjához. Az orosz és ukrán közösségi oldalakon terjedő rendelet hitelessége azonban nem ellenőrizhető. Az orosz sajtó azt állítja, hogy a fosztogatásokról szóló híreket valójában az ukrán kormány terjeszti, hogy rossz fényben tüntesse fel a szakadárokat.

Őrültek a gép körül

Szerhij Bocskorovszkij, az ukrán katasztrófavédelem vezetője csütörtökön azt állította, hogy az oroszbarát szakadárok fegyverrel kergették el munkatársait a repülőgép becsapódásának helyszínéről csütörtökön. "Elvették a sátrainkat (...), csak a felszereléseinket és gépeinket hozhattuk magunkkal, fegyverrel elkergettek minket" – mondta Bocskorovszkij Harkivban tartott sajtótájékoztatóján.

A tragédia vizsgálatát vezető holland hatóságok is arra panaszkodtak, hogy csak nehézségek árán tudnak hozzáférni a helyszínhez. Jan Tuinder, a baleset kivizsgálásával megbízott holland rendőri misszió vezetője szerint a helyszínen még mindig vannak holttestek, de nagyon nehéz hozzájuk férni, mert a gép roncsai körül "még mindig van néhány őrült".

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ugyanakkor arról számolt be, hogy az ausztrál és maláj szakértőkkel a helyszínen tartózkodó kelet-ukrajnai megfigyelőik nem észleltek semmiféle incidenst.

Jó irányban repült

Közben kiderült, hogy a malajziai utasszállító pontosan a számára meghatározott légifolyosón haladt. Volodimir Hrojszman, a katasztrófa vizsgálatával megbízott ukrán miniszterelnök-helyettes, jelenleg ügyvezető kormányfő nemzetközi szakértők első vizsgálati eredményeire hivatkozott, akik a földi ellenőrzés adatait értékelték ki. "A nemzetközi szakértői csoport semmi kivetnivalót nem talált az ukrán légiforgalmi irányítók tevékenységében" – mondta. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy a malajziai repülőgép röviddel a katasztrófa előtt 14 kilométerrel eltért a menetiránytól.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt héten csütörtökön zuhant le kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét, köztük 193 holland, 43 maláj és 27 ausztrál állampolgár. Az USA szerint a gépet szakadárok lőhették le, tévedésből.