Felrobbantották Jónás próféta sírját

Vágólapra másolva!
Az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei szerint a 2800 éves szentély hitehagyott lett.
Vágólapra másolva!

Elpusztított egy muszlim szentélyt a Moszult és környékét uralma alatt tartó szélsőséges milícia, az Iraki és Levantei Iszlám Állam. A fegyveresek a helyi lakosok beszámolói szerint egyszerűen a levegőbe röpítették Junisz (Jónás) próféta mecsetét, amely a hagyomány szerint a Jónás bibliai próféta sírjaként tisztelt ősi, már a Krisztus előtti 8. században is használt szentély fölött állt.

A milícia mindenkit kiparancsolt a mecsetből, majd felrobbantotta az épületet. A detonáció számos környéken álló házat is megrongált – írta a Guardian brit lap az AP hírügynökség tudósítása alapján.

Más mecsetet sem kíméltek

Helyi lakosok arról számoltak be az AP hírügynökségnek, hogy a fegyveresek azt állították, a mecset hitehagyott hely lett. A milícia Jónás próféta mecsetén kívül egy másik imahelyet, az Aun Bin al-Hasszán mecsetet is felrobbantotta csütörtökön.

Jónás próféta mecsetét az 1990-es években újították fel, még Szaddám Huszein uralma idején, és egészen a közelmúltig, a szélsőséges milícia térhódításáig népszerű zarándokhely volt a muszlim vallásúak körében világszerte.