48 halottja van a tajvani légitragédiának

Penghu, 2014. július 24.
Mentőcsapat tagjai a TransAsia légitársaság ATR-72-típusú személyszállító repülőgépének roncsánál a helyszínen 2014. július 24-én, miután az előző napon kényszerleszállás közben lezuhant a tajvani Penghu szigetén. A baleset követk
Penghu, 2014. július 24. Mentőcsapat tagjai a TransAsia légitársaság ATR-72-típusú személyszállító repülőgépének roncsánál a helyszínen 2014. július 24-én, miután az előző napon kényszerleszállás közben lezuhant a tajvani Penghu szigetén. A baleset következtében legalább negyvennyolc ember életét vesztette. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Egy tajvani utasszállító repülőgép sikertelen kényszerleszállást hajtott végre a szigetországhoz tartozó, nyugati fekvésű Penghu-szigetek egyik szigetén. 58-an utaztak a propelleres gépen, 48-an életüket vesztették.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/EPA/-------------------

Két francia állampolgárságú utasa is volt a szerdán Tajvanon szerencsétlenül járt repülőgépnek, amely Penghu szigetén viharos időben, kényszerleszállás közben, lakott területen lezuhant és kigyulladt. A halálos áldozatok száma a legfrissebb jelentések szerint 48, tíz sérültet kórházban ápolnak - jelentette a helyi média csütörtökön.

Neveket nem mondtak

A sérültek listáján sem a külföldiek, sem a repülőgép pilótájának, illetve másodpilótájának a neve nem szerepel. A 70 üléses gépen 54 utas és 4 fős személyzet utazott. A földön öt penghui lakos sérült meg, ők, valamint egy ember a gép utasai közül csütörtökön elhagyhatták a kórházat.

14 éves volt a gép

A TransAsia légitársaság 14 éve szolgálatban lévő ATR-72-típusú két turbóhajtóműves személyszállító gépét a Makung repülőtéren kívüli területen érte a baleset, amikor pilótái második alkalommal kísérelték meg a leszállást. A GE 222-es járat Tajvan szigetének déli Kaohsziung városából érkezett Penghura. A Matmo tájfunt kísérő heves esőzések és erős szél miatt eleve késve indították (az út időtartama hivatalosan 30-35 perc).

Tapasztalt pilótákkal repültek

A TransAsia tájékoztatása szerint a gép pilótája Li Ji-liang 22 éves repülési tapasztalattal rendelkezett, míg társa két és fél éve repült. A légitársaság már közölte, hogy minden áldozat hozzátartozóinak 200 ezer tajvani dollár (1,5 millió forint) kártérítést fizet, míg a meghaltak családjai további 800 ezer tajvani dollár temetési (6,1 millió forint) segély kapnak. A baleset okát tovább vizsgálják.

Tajvan első embere, Ma Jing-csiu közleményben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóival, a latin-amerikai körúton tartózkodó kínai államelnök, Hszi Csin-ping pedig "mély gyászáról" biztosította a tajvaniakat.

Zuhant a részvény

A tajvani TransAsia Airways részvényei csütörtöki tőzsdenyitáskor 7 százalékos esést mutattak. A légitársaságnak csaknem két tucat Airbus és ATR típusú repülőgépből áll a flottája. Többnyire belföldi járatokat üzemeltet, de repül a szárazföldi Kínába, Japánba, Thaiföldre és Kambodzsába is.