Újabb verekedés tört ki az ukrán parlamentben

újabb verekedés az ukrán parlamentben
Deputies of the All-Ukrainian Union "Svoboda" party attack the head of the Communist parliamentary faction Petro Symonenko (C) as they attempt to remove him from the hall during a Ukrainian parliament sitting in Kiev on July 23, 2014. Symonenko said in an interview with Russian media that the authorities in Ukraine had killed many thousands of Ukrainians in eastern Ukraine, where they are fighting pro-Russian rebels, and is profiting from the sale of their organs. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV
Vágólapra másolva!
A nacionalisták most a kommunistákkal csaptak össze.
Vágólapra másolva!

A keddi dulakodás után szerdán ismét verekedéssel kezdődött az ukrán parlament plenáris ülése: a nacionalisták most a kommunistákkal csaptak össze.

A verekedés Olekszij Kajdának, a Szabadság (Szvoboda) párt képviselőjének felszólalása után tört ki. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Petro Szimonyenko, a kommunista párt vezetője az egyik orosz tévécsatornának azt állította, hogy a Kelet-Ukrajnában folyó "terrorellenes művelet" során a kijevi vezetés "ukránok ezreinek életét oltotta ki". Azt is mondta, hogy a harcok övezetében "kiveszik a halott civilek szerveit". Ezután a Szabadság párt tagjai követelték, hogy távolítsák el az ülésteremből a kommunista frakció tagjait.

Olekszandr Turcsinov házelnök viszont nem bocsátotta szavazásra a kérdést. A jelenleg kormányon lévő nacionalisták megnyugtatására annyit mondott, hogy csütörtökön, amikor életbe lép az előző nap elfogadott törvénymódosítás, bejelenti a kommunista frakció feloszlását.

Szavai nyomán azonban több "szvobodás" képviselő a kommunista frakció szektorához lépett, és néhányszor fejbe vágták Szimonyenko pártelnököt.

Előző nap a Szabadság pártiak a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártjának tagjaival verekedtek össze. A tegnapi verekedésről készül videót itt tudja megnézni!

Forrás: AFP/Anatolii Stepanov