Meghalt egy náci bűnökkel vádolt amerikai

Vágólapra másolva!
Szerdán kiadták Németországnak, mert nem tudták, hogy előző éjjel elhunyt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Johann Breyer 89 éves feltételezett náci háborús bűnös, egy nappal azelőtt, hogy egy amerikai szövetségi bíró úgy döntött, adják ki Németországnak, ahol bíróság elé akarták állítani - közölte ügyvédje Philadelphiában szerdán.

Breyer kedd éjjel halt meg a pennsylvaniai nagyváros egyik kórházában. A kiadatásáról döntő bírót azonban erről nem tájékoztatták, így szerdán jóváhagyta a német kiadatási kérelmet. Breyert szombaton szállították kórházba, halálának okát egyelőre nem közölték.

A nyugalmazott szerszámkészítőt azzal gyanúsították, hogy a második világháború idején, 1944 májusa és októbere között egyike volt az auschwitzi haláltábor SS-őreinek. A philadelphiai otthona közelében júniusban letartóztatott Breyer a vád szerint 216 ezer zsidó férfi, nő és gyermek elpusztításában segédkezett. A férfi elismerte, hogy SS-tag volt és hogy valóban a haláltáborban szolgált, de azt állította, hogy nem tudott az Auschwitzban elkövetett népirtásról, amiben nem is vett részt.

A német hatóságok a bajorországi Weidenben, tavaly júniusban adták ki ellene az elfogatóparancsot. Az ügyről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.