Ebolás lett a járvány elleni küzdelem vezére

Vágólapra másolva!
A Sierra Leone-i doktor 100 beteget kezelt, és ő is elkapta a kórt.
Vágólapra másolva!

Maga is megfertőződött a kórokozóval a minden eddiginél súlyosabb Ebola-járvány elleni küzdelem egyik élharcosa Sierra Leonéban. A 39 éves Dr. Sheik Umar Khan az eddig 632 ember halálát okozó járvány elleni harc meghatározó alakja, maga is száz beteget kezelt – jelentette a Washington Post.

Khan már júniusban jelezte, tudatában van annak, hogy komoly kockázatot vállal. „Azt kell mondanom, aggódom az életemért, mert szeretem az életet. Az egészségügyi dolgozók maguk is könnyen megbetegednek, mert mi vagyunk az elsők, akihez fordulhat az, aki elkapja a kórt. Még teljes védőöltözetben is nagy kockázatot vállalsz” – mondta a Reutersnek.

Az orvost az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet egyik kezelőhelyén ápolják Kailahunban. Miatta Kargbo egészségügyi miniszter személyesen ígérte meg, hogy mindent megtesz a doktor életének megmentése érdekében.

Hétfőn a járvány által leginkább érintett Kenema kórházában sztrájkba léptek az ápolónők, miután hárman is megfertőződtek közülük. Az orvosok és a közegészségügyi illetékesek nagy erőkkel igyekeznek megfékezni a főleg az ország keletei felében tomboló járványt. A mostani járványról bővebben itt olvashat.