Parancsra hagyták hátra a dél-koreai komp utasait

Vágólapra másolva!
A legénység nagy része túlélte a dél-koreai kompbalesetet, az egyikük névtelenül, arcát kitakarva, hangját eltorzítva nyilatkozott. Azt állította, parancsba kapták, hogy hagyják hátra az utasokat.
Vágólapra másolva!

Az elsüllyedt dél-koreai komp legénységének egyik tagja azt állította, hogy a tengerészek parancsra hagyták el a süllyedő hajót, hátrahagyva a több száz utast, többségükben diákokat. A tengerész – aki az arcát eltakarta, és emiatt sem rangját, sem nevét nem lehetett beazonosítani – ezt újságíróknak mondta el csütörtökön, a bírósági meghallgatása után.

Ugyancsak csütörtökön a legénység négy tagja tévékamerák előtt kért bocsánatot, amiért elhagyták a hajót, miközben az utasok még a fedélzeten voltak. A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. Korábban a hajó kapitánya azt mondta, hogy azért nem rendelte el az utasok evakuálását, mert attól félt, hogy az erős áramlatok elsodornák őket.

Csütörtökön 171-re nőtt a múlt szerdán történt baleset halálos áldozatainak hivatalos száma, miután búvárok újabb holttesteket hoztak a felszínre a hajóról. A kompon összesen 476 ember – köztük 323 diák – utazott, közülük mindössze 174-et sikerült kimenteni.

Az anszani Danvon középiskolában, ahová az áldozatok döntő többsége járt, csütörtökön újraindult a tanítás. A következő két napban a diákok az osztálytermekben pszichológusok segítségével próbálják majd túltenni magukat a traumán. Azt egyelőre nem tudni, hogy balesetet túlélő 75 diák mikor térhet vissza az iskolapadba, többségük ugyanis még mindig kórházi kezelés alatt áll. Eddig reménykedtek abban, hogy beszorult néhány helyiségbe valamennyi levegő, amivel még túlélhették néhányan, de kiderült, hogy minden levegő kiment már a hajótestből.

A nap folyamán folytatódott a nyomozás az elsüllyedt hajó üzemeltetője és tulajdonosa ellen, és a hatóságok házkutatást tartottak a hajózásbiztonsági hivatalnál is. Az ügyészség sikkasztással, valutakereskedelemmel és adócsalással gyanúsítja a hajó üzemeltetőjét és tulajdonosát, a hajózásbiztonsági szerveknél pedig korrupció gyanúja merült fel. Emellett egy, a hajó tulajdonosához köthető baptista vallási szervezet ellen is eljárás indult gyanús pénzmozgások miatt.