Vágólapra másolva!
A bokszoló 19 évet ült ártatlanul azért, mert el akartak ítélni egy feketét három fehér férfi megöléséért.
Vágólapra másolva!

76 éves korában elhunyt Rubin Hurricane Carter, korábbi amerikai bokszoló, aki korábban 19 évet töltött börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyet nem követett el. A bokszoló ügye a 60-as és 70-es években bejárta a világsajtót, miután felütötte a fejét a gyanú, hogy Carter azért kapott börtönbüntetést, mert afroamerikai – írja a brit BBC.

1966-ban egy New Jersey-i bárban három fehér férfit öltek meg, a gyilkosságért pedig egy 12 fehérből álló esküdtszék elítélt két afroamerikait, egyikük Carter volt. A bokszoló ügyét több híresség is felkarolta. Bob Dylan dalt írt róla, de Muhamad Ali is kiállt a bokszoló, és amellet a meggyőződés mellett, hogy Carter egy koncepciós per áldozata lett.

A bokszolót először 1975-ben kiengedték, majd újra elítélték, végül 1985-ben, 19 éves jogi csatározás után szabadult ki a börtönből. Az ügyében akkor eljáró bíró elismerte, hogy nem a tények, hanem a bőrszín játszotta a legfőbb szerepet a bokszoló 1966-os elítélésekor. Carter életéről a 90-es évek végén film készült Denzel Washingtonnal a főszerepben.