AZ USA szárazföldi csapatokat telepít Lengyelországba

Vágólapra másolva!
Az ukrán helyzet miatt van szükség nagyobb amerikai jelenlétre. A lengyel védelmi miniszter szerint nem szabad az európai államoknak csökkenteniük a védelmi kiadásaikat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szárazföldi csapatokat telepít Lengyelországba, hogy ezzel növelje a NATO-jelenlétet Közép-Kelet-Európában, válaszul az ukrán eseményekre – nyilatkozta a Washington Postnak a lengyel védelmi miniszter, Tomasz Siemoniak, miután találkozott amerikai kollégájával, Chuck Hagelel a Pentagonban. Ezt hivatalosan jövő héten fogják bejelenteni.

Siemoniak azt mondta, hogy a döntést már politikai szinten meghozták, de a részleteket később fogják kidolgozni a katonai tervezők. Meg fogják erősíteni az együttműködést a légierő, a különleges haderők és a cybervédelem területén is. Lengyelországnak regionális vezető szerepet szánnak, az „USA védnöksége” alatt.

A védelmi miniszter elmondta, hogy fontos, hogy a NATO azonnal reagáljon az Ukrajnában tapasztalható orosz agresszióra, de ennél is fontosabb, hogy hosszú távon megváltozzon Európa és Amerika hozzáállása a védelmi kérdésekhez. Amerikának újra létre kell hoznia egy védelmi tengelyt Európában, és azoknak az európai országoknak, amelyek az elmúlt években csökkentették a védelmi kiadásaikat, meg kell fordítaniuk ezt a trendet.

„Sokáig az volt az elképzelés, hogy már nem fenyegeti semmilyen veszély Európát, így nincs már szükség az amerikai katonai jelenlétre. Valójában az az igazság, hogy Európa az amerikai jelenlét miatt volt biztonságban” – mondta a lengyel védelmi miniszter.