A szakadárok kezén a donyecki városháza

Orosz zászlós páncélozott harcjármű vezet egy oszlopot a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, ukrán megszállás
Kramatorszk, 2014. április 16. Orosz zászlós páncélozott harcjármű a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2014. április 16-án. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka)
Vágólapra másolva!
Az ukrán erők néhány járművét elfoglalták a Moszkva-barát zendülők. Oroszország közben aggódik, hogy Ukrajnában kitörhet a polgárháború.
Vágólapra másolva!

Két ukrán katonát ejtettek túszul a szakadárok Luhanszk közelében, közölte a CNN a kijevi védelmi minisztériumra hivatkozva. Korábban a Moszkva-barát fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát, és azt követelik, hogy a kijevi kormány rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról - azaz arról, hogy a térség Oroszországhoz csatlakozhasson.

A Harkivból érkezett fegyveresek az Oplot nevű csoporthoz tartoznak. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko azt mondta, addig maradnak, amíg nem teljesülnek követeléseik. Az Oplot állítólag más megyei településeken is elfoglalja az önkormányzati épületeket, a következő város Jenakijeve lesz. Békés épületfoglalásokra készülnek.

A fegyveresek el akarják küldeni a városházát védő rendőröket. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak. Zaharcsenko szerint osztagában szigorú a fegyelem, tagjai nem akadályozzák a városi tanács munkáját, nem fosztják ki az épületet, de barikádokat emelnek mellette, és ellenőrzik a be- és kilépőket.

Orosz katonák?

Az ukrán csapatok behatoltak Kramatorszk területére, de valószínű, hogy a várost még a zendülők ellenőrzik, akik megerősítették barikádjaikat. Egyes jelentések szerint az oroszbarát fegyveresek 6 ukrán páncélozott járművet foglaltak el, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. Nem sokkal később 3, orosz zászlót lobogtató katonai jármű tűnt fel Szlovjanszkban is.

Orosz zászlós páncélozott harcjármű a kelet-ukrajnai Kramatorszkban Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

A kijevi kormányzat szerint a Szlovjanszkban és Kramatorszkban zajló művelet során olyan orosz deszantosokat azonosítottak, akiknek állandó állomáshelye Moszkva környékén van.

Putyin aggódik

A kijevi kormány akciói miatt Ukrajna a polgárháború szélére sodródott, véli Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral a válságról, írja a BBC. Putyin és Merkel egyetértettek, hogy fontos lenne megtartani a csütörtökre tervezett négyoldalú tárgyalásokat. A tervek szerint Genfben az EU, az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna képviselői találkoznak, bár kedden felmerült, hogy a kijevi kormány – az oroszbarát zendülés miatt – nem vesz részt a tárgyaláson.

A Kreml szerint a Kelet-Ukrajnában zajló akció alkotmányellenes, és a békés tiltakozók ellen irányul. Kelet-Ukrajna több városában fegyveresek foglalták el a közhivatalokat és rendőrségi épületeket - a kijevi kormány ellenük indított műveletet kedden reggel. A fegyveres zendülők azt követelik, hogy népszavazáson dönthessenek az Oroszországhoz való csatlakozásról. Moszkva ezeket az akciókat nem ítélte el. Oroszország hasonló módon szállta meg, majd egy gyors népszavazás után annektálta a Krím félszigetet.

A bányászok Ukrajnát támogatják

A Donyeck-medence bányászai úgy döntöttek, oltalmazni fogják Ukrajnát, és megvédik a régiót az esetleges orosz agressziótól, jelentette az UNIAN hírügynökség.

Mikolaj Volinko, a független bányászszakszervezet vezetője sérelmezte, hogy a kijevi központi hatalom nem teremt rendet a Donyec-medencében, a helyi rendőrség pedig "kenyérrel és sóval" fogadja a szakadárokat, akik nem is ostromolják meg a kormányzati épületeket, hanem egyszerűen besétálnak, mintha saját házukba mennének be. Volinko szerint a területen élő orosz ajkúakat nem éri sérelem, senki se üldözi őket és szabadon használhatják nyelvüket.

Jacenyuk: Oroszország terrorizmust exportál

Oroszország támogatja a kelet-ukrajnai zendülőket, mondta Arszenyij Jacenyuk. Az ukrán kormányfő szerint Oroszország terrorizmust exportál Ukrajnába, és támogatja a terroristákat ahelyett, hogy elítélné őket. Oroszországban most két terrorellenes művelet zajlik, Nancsikban és Mahacskalában, ha viszont Ukrajna védi állampolgárait, akkor azt Moszkva elnyomásának nevezi, mondta Jacenyuk. Szerinte Kijev az Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel csütörtökre tervezett genfi négyoldalú találkozón azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Moszkvának ki kell vonnia diverzánsait Ukrajnából, és el kell ítélnie a terrorizmust.

"Orosz szomszédaink új berlini falat építenek, és vissza akarnak térni a hidegháború korszakába", mondta Jacenyuk, aki kétli, hogy Moszkva őszinte lesz a genfi találkozón.