Egy talán nem is pontos diagnózis miatt is börtön járhat az USA-ban

Vágólapra másolva!
2011-ben börtönbe került egy amerikai férfi azért, mert az orvosok azt állapították meg, hogy a gyerekét durván összerázta. A gyerek valóban az ennek megfelelő tüneteket produkálta, de az ítélet meghozatala óta kiderült, hogy a tünetcsoportot más is okozhatja, tehát nem lenne elég bizonyíték az elítélésére. A férfi a börtönben ül, a gyerekének semmi baja.
Vágólapra másolva!

Gyilkossági kísérlettel ér fel az az Egyesült Államokban, ha egy kisbabát nagyon megráznak. Az SBS, vagyis "összerázott kisbaba szindrómát" 1971-ben írta le egy Norman Guthkelch nevű orvos, és az erről szóló publikációjában leírta ennek tüneteit, például a gyerek agyhártyájának bevérzését.

A Verge cikke szerint évente 1400 gyereknél állapítják meg az SBS-t, ebből 300 halálos kimenetelű. A felnőtt annyira meg tudja rázni a kisbabát, hogy az agya károsodik. A törvény szerint pedig ez halálos veszélyeztetés is lehet, ezért van, hogy elítélnek egy szülőt azért, mert agresszívan rázta meg a gyerekét.

Így járt a Verge cikkében bemutatott Josh Miller is, aki 2009 januárjában hazavitte két hónapos gyermekét, aki otthon elkezdett sírni. Miller saját emlékei szerint próbálta csitítani és simogatni a gyerek hasát, de ez nem használt. Egyre erősödött a sírás, erre egy korábban bevált módszert próbált bevetni: fürdőt készített. De ahogy töltötte a babakádba a vizet, a gyerek hirtelen elhallgatott – amikor Miller észrevette, már el is ájult.

A gyereket bevitték a kórházba, és két napba került, mire sikerült felébreszteni. A gyerek túlélte, de az apát lecsukták, 2011-ben tízéves börtönbüntetését kezdte el.

Az orvosok ugyanis a gyerek agyának megvizsgálása után nem hitték el Millernek, hogy a baba az éktelen sírás miatt vesztette el az eszméletét. Ehelyett az "összerázott kisbaba szindrómát" állapították meg, így a diagnózis alapján az apát a gyerek veszélyeztetésével vádolták meg.

A Millert elítélő bíróság az orvosi szakvélemény alapján tudott dönteni, de az apa pechjére csak 2012-ben publikálták azt a tanulmányt, amely újraértelmezte az SBS addigi diagnosztizálását. A tanulmány szerint azokat a tüneteket, amelyek a durva rázás után is jelentkeznek, gyakran más ok idézi elő, vagyis Miller esetében a gyerek agyának megvizsgálása önmagában nem lehetett volna elég bizonyíték arra, hogy őt lecsukják.

A Verge írt egy cikkről, amely két évvel ezelőtt feldolgozta Millerék ügyét. Miller menyasszonya akkor azt mondta, nem hiszi, hogy a férje rázta volna össze a gyereket (a börtönbüntetés után összeházasodnak), és találkoztak Rhys-zel is, aki a képek alapján teljesen normális gyereknek tűnt – nem is kellett látásjavító szemüveget hordania, mint a legtöbb SBS-t túlélő gyereknek. Miller először 2012 januárjában próbált fellebbezni, azután pedig idén januárban. Először elutasították, és az idei próbálkozása sem áll túl jól: a bíróság a jogi körülményeket vizsgálja csak, a bizonyítékok mögött álló tudományos fejlődést nem.