Moldova és Grúzia kicsit közelebb került Európához

Vágólapra másolva!
Aláírták a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val.
Vágólapra másolva!

Aláírták péntek délelőtt Brüsszelben az Európai Unió és Moldova, valamint Grúzia közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, valamint az Ukrajnával kötendő egyezmény még hátralévő, a szabadkereskedelemről szóló részét.

Az uniós csúcstalálkozóra érkezve Petro Porosenko ukrán elnök úgy vélekedett, hogy ez Ukrajna számára új perspektívát nyit, valamint a legjelentősebb nap az ország történetében, amióta elnyerte függetlenségét. Az ukrán elnök az aláírás előtt azt is bejelentette, hogy Ukrajna az uniós szerződés 49. cikke értelmében felvételét kéri az Európai Unióba.

Fájdalmas, de régóta időszerű reformokra lesz szükség mindhárom országban - mondta az ukrán elnök, aki emlékeztetett: hazája "legalább egy nyilatkozatra vágyik az EU részéről, hogy ha teljesíti a követelményeket, csatlakozhat az államszövetséghez.

Oroszország szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy Ukrajna, valamint Grúzia és Moldova aláírta pénteken az Európai Unióval a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az aláírást követően azt közölte, hogy - gazdaságát védendő - Moszkva arra készül, hogy megszűnteti több ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékcsoport vámmentességét.

Az orosz elnök gazdasági tanácsadója a BBC orosz nyelvű adásának nyilatkozva nácinak nevezte Petro Porosenko ukrán államfőt. Szergej Glazjev azzal vádolta az Európai Uniót, hogy erőszakkal vette rá Ukrajnát a társulási szerződés aláírására. Azt mondta, hogy "a megállapodás aláírását követően Európa népe meglepődik majd, amikor ez a náci Frankenstein, akit európai bürokraták és politikusok szültek, bekopogtat az európai országok ajtaján".

A Kreml szóvivője kijelentette, hogy Glazjev a saját véleményét fejtette ki, amely nem azonos az orosz vezetés hivatalos álláspontjával.