A tálibok lelőtték, most Nobel-békedíjat kapott

- (FILES) - Picture taken on July 14, 2014 shows Pakistani education activist Malala Yousafzai giving a press conference after meeting with the Nigerian president in Abuja. Nobel-békedíj
(FILES) - Picture taken on July 14, 2014 shows Pakistani education activist Malala Yousafzai giving a press conference after meeting with the Nigerian president in Abuja. The chairman of the Norwegian Nobel Committee, Thorbjorn Jagland, announced that Malala Yousafzai has been awarded the Nobel Peace Prize 2014 at the Nobel Institute in Oslo on October 10, 2014. . AFP PHOTO / WOLE EMMANUEL
Vágólapra másolva!
A gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai kapta idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Malala csak 17 éves - ő az a lány, akit  két évvel ezelőtt tálib fegyveresek lőttek fejbe, mivel  blogjában a nők és lányok oktatásáért szólalt fel.
Vágólapra másolva!

Egy indiai és egy pakisztáni jelölt kapta meg idén a Nobel-békedíjat: Kailás Szatjárti (indiai) és Malala Juszafzai (pakisztáni) a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért kapták meg a kitüntetést.

Malala 17 évével a legfiatalabb Nobel-békedíjas a világon: a norvég jelölőbizottság azért a hősies harcért ítélte neki a kitüntetést, amit hazájában a lányok oktatásáért folytatott. Malala Juszafzai kislányként indított blogjával lett egyre népszerűbb, amiben a fiúkkal egyenlő oktatási feltételeket és jogokat követelt. Bár e-naplóját névtelenül írta, a tálibok rájöttek kilétére, és 2012 októberében fegyereseik fejbe lőtték. Malala azonban túlélte a támadást, ami még inkább személyére és a blogjában képviselt célokra irányította a figyelmet. A tálobok a sikertelen merénylet után vérdíjat tűztek ki a lány fejére.

Malala Juszafzai, a 2014-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettje. A pakisztáni díjazott a gyermekek jogainak védelmében küzd. Forrás: AFP/Wole Emmanuel

A 60 éves Kailás Szatjárti hazájában demonstrációkat szervezett a gyermekek kihasználása ellen, és jogaik védelmében, és részt vett több, a témával kapcsolatos nemzetközi egyezmény kialakításában is.

A megosztott Nobel-békedíjnak az is különös jelentőséget ad, hogy egy muszlim és egy hindu együtt kapja meg, jelezve, hogy a vallási különbségek ellenére egyformán lehet fellépni az oktatási jogokért és radikalizmus ellen - írja honlapján a BBC.

Személy és szervezet is kaphatja

Az 1901-től kiosztott Nobel-békedíj egy a hat kitüntetés közül, amit a dinamit feltalálója, a svéd Alfred Nobel hagyatéka alapján osztanak ki. Alfred Nobel útmutatása szerint annak kell adni az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért."

Kailás Szatjárti indiai gyermekjogi aktivista, a 2014-es Nobel-békedíj másik kitüntetettje. Forrás: AFP/Ravi Raveendran

A díj abban is különbözik a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobeltől, hogy nem Stockholmban, hanem az oslói Városháza nagycsarnokában adják át - a díjazott pedig lehet személy és szervezet is.

Teréz anya és Jimmy Carter is megkapta

A híres és elismert Nobel-békedíjasok között szerepel például Marin Luther King amerikai tiszteletes (1964), az albán származású Teréz anya (1979), Ang Szán Szu Csí mianmari ellenzéki aktivista (1991) , de így ismerték el Jimmy Carter amerikai elnök nemzetközi békítő tevékenységét is 2002-ben. Díjat kapott volna 1948-ban Mahátma Gandhi is, akit azonban meggyilkoltak, így a döntés abban az évben elmaradt.

Szervezetek közül több alkalommal díjazták a Nemzetközi Vöröskeresztet, Nobel-békedíjat kapott az ENSZ és 2012-ben az Európai Unió is, derül ki a Wikipédia összefoglalójából.

Kérdéses díjazottak

A Nobel-békedíjak kiosztását ugyanakkor számos kritika is érte: Henry Kissinger amerikai külügyminiszter 1973-as elismerése a kitüntetés történetének egyik legbotrányosabb eseménye volt, a döntés miatt két bizottsági tag is lemondott. A díjazott még Richard Nixon nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta Kambodzsa bombázását, ami sokak szerint a vörös khmerek felemelkedéséhez vezetett, s a Nixon-interjú kiszivárgott részletei szerint Henry Kissinger szovjet belügynek nevezte, ha "egy zsidót gázkamrába" zárnak.

Kérdéses, hogyan kaphatott békedíjat "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért "Jasszer Arafat, aki az önálló palesztin állam létrehozása érdekében az erőszakot sem utasította vissza. Ő alapította a Fatah palesztin szervezetet is, amit főként fegyveres akciók tettek ismertté. Kritikák érték a díjosztó bizottságot Barack Obama 2009-es kitüntetéséért is, hiszen az amerikai elnök iraki és afganisztáni szerepvállalása sem volt békemissziónak mondható.