Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két új magyar főkonzulátus nyílik

Vágólapra másolva!
Magyarország két új főkonzulátust nyit Németországban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a német külügyminiszterrel hétfőn Berlinben folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor a Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Düsseldorfban és Stuttgartban nyílik magyar főkonzulátus. Az új képviseletek révén Magyarország "még közelebb kerülhet a német közvéleményhez" – tette hozzá.

Értékes az EU

Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a magyarok szolidaritását jelző 1989-es határnyitás nélkül sok német nem nyerhette el volna a szabadságot, és akár Németország újraegyesítése sem valósulhatott volna meg, a közép- és kelet-európai békés forradalmak pedig hozzájárultak az Európai Unió bővítéséhez.
Az ukrajnai válság megmutatta, mennyire értékes mindaz, amit az EU az utóbbi 25 évben elért. Ugyanakkor az EU csak akkor lehet hiteles, és akkor fejthet ki stabilizáló erőt a szomszédságában, ha "szilárd alapokon áll", és következetesen érvényesíti "befelé" a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság és a pluralizmus elveit – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier.

Köszönet Németországnak

Navracsics Tibor köszönetet mondott Németországnak az euroatlanti integrációhoz az utóbbi 25 évben adott támogatásért. Az EU- és a NATO-tagság megszerzéséhez vezető úton Németország "sokszor kiállt mellettünk" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy hivatalosan meghívta német kollegáját a határnyitás 25. évfordulójának megünneplésére, és Frank-Walter Steinmeier elfogadta a meghívást.

A reklámadó is szóba került

A reklámadóra és a vélemények sokszínűségére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarországon igen sokszínű a média, és teljes a sajtószabadság. "A jogszabályokon kívül semmi nem korlátozza a sajtószabadságot, a jogszabályok pedig csak azokat a korlátozásokat tartalmazzák, amelyeket minden más országban tartalmaznak" – mondta a miniszter.
Frank-Walter Steinmeier az ukrajnai válságról és a malajziai utasszállító katasztrófájáról szólva minden elképzelést felülmúló embertelenségnek és civilizálatlanságnak nevezte azt az eljárást, ahogy a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nehezítik a tragédia okainak feltárását, és ahogy az áldozatok földi maradványaival bánnak. Az eset megmutatta, hogy "miféle emberekkel állunk szemben" – jegyezte meg Steinmeier.

Moszkva többet tehetne

Hangsúlyozta: Moszkva messze nem használja fel befolyását eléggé annak érdekében, hogy létrejöjjön a fegyverszünet, és hogy békésen, politikai és diplomáciai eszközökkel kezeljék a válságot. Az utóbbi időszakban csupán "millimétereket haladtunk előre", és a maláj gép tragédiájának ügye is azt mutatta, hogy Moszkvának sokkal többet kell tennie.

Fokozni kell a nyomást

Ezért az uniós külügyminiszterek keddi tanácskozásán "fokozni kell a nyomást" – mondta Steinmeier. Ugyanakkor "a szankciók nem helyettesíthetik a politikát" – tette hozzá a német külügyminiszter, kifejtve, hogy a külügyminiszteri értekezleten nem arról lesz majd vita, hogy miként kell növelni a Moszkvára nehezedő nyomást, hanem arról tanácskoznak majd hosszan, hogy miként lehet "a szankciók és a megemelt nyomás mellett visszatérni a politikai folyamathoz", amely elvezet a tűzszünethez és a válság rendezéséhez.

Válságkezelés

Navracsics Tibor az ukrajnai válsággal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország támogatja Németország válságkezelő erőfeszítéseit. Kiemelte, hogy Magyarország számára Ukrajnával szomszédos államként alapvető fontosságú a demokrácia, a jogállamiság és "a nemzetiségi jogok tiszteletben tartása".

A magyar külgazdasági és külügyminiszter egynapos munkalátogatásra utazott Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier mellett Peter Altmaier kancelláriaminiszterrel is folytatott megbeszélést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről